VC-532: krása ukrytá v kliešťach

VC-532: krása ukrytá v kliešťach
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  270 zobrazení
2
 0
Recenzie meracej techniky

Naozaj musíte minúť veľa peňazí, ak má váš nový kliešťový multimeter vedieť merať aj niečo iné ako napätie, prúd a odpor? V Nemecku si to nemyslia, pretože skvele vybavené zariadenie dnes dostanete za cenu hlboko pod sto eur. Tešiť sa preto môžete nielen z praktického puzdra, ale napríklad aj z displeja, ktorý si veľmi dobre uvedomuje, že tradičné LCD už majú najlepšie roky dávno za sebou. Jedno veľké "ale" by sa však napriek tomu našlo.

V bežných prevádzkových podmienkach s teplotami nad +5 ° C sú digitálne prúdové kliešťové meracie prístroje VC-532 značky Voltcraft ako doma. Pohodlne s nimi zmeriate striedavé a tiež jednosmerné napätie do 600 V (CAT III), AC prúdy až 1000 A, odpor 60,00 MOhm, teplotu do +1000,0 ° C, kapacitu 6000 mF a trebárs aj kmitočet do 9,999 kHz. Výrobca ďalej nezabúda ani na percentuálne vyjadrenie doby trvania kladnej polvlny, diódový test, okamžite reagujúce akustické prezváňanie alebo tiež bezkontaktná kontrola prítomnosti striedavého napätia, teda štandardné funkciu NCV. Pre zaistenie čistejších výsledkov systém umožňuje vložiť dolnopriepustný filter LPF (100 Hz) a tiež voliteľne znížiť vstupné impedanciu až na 200 kOhm. Spoločne s nastavením LoZ je však nevyhnutné primerane skrátiť aj dobu merania AC / DC napätia.

Veľmi radi by sme tiež vyzdvihli predpoklady pre merania jednosmerného prúdu, najlepšie až do 1000 A. Za túto základnú funkciu si však bude potrebné priplatiť. Napríklad pri nákupe sesterského modelu VC-533, pretože nami testovaná varianta DC prúdu vôbec nepodporuje. A to ani kontaktne. Znamená to teda, že verzia číslo 532 s podporou True RMS do užšieho výberu nepostúpi? Určite nie. Stále má totiž v rukáve niekoľko tromfov, ktoré by jej mohli závidieť aj oveľa drahšie kliešťové multifunkcie.

Obyčajné LCD? Už nikdy viac

Výrobcovia meracej techniky si našťastie uvedomujú, že len obmedzená skupina prístrojov bude mať to šťastie stráviť celý zvyšok života pekne na stole. Svoje zariadenia preto vybavujú najrôznejšími vychytávkami, ktoré majú pobyt v teréne spríjemniť a všetkým zase zaistiť bezpečný návrat domov. Prečo zháňať samostatné puzdro, keď predsa môže byť na mieru a priamo súčasťou dodávky? A je vôbec nutné šetriť na gumovom povrchu, ak svoju prácu skvele odvádza nielen na bokoch, ale aj na chrbte, alebo v celej spodnej časti tela? Toto sa vám potom môže zísť pri páde z výšky až 2 m.

 

Prúdové kliešte VC-532 idú však ešte ďalej. Zdobí ich totiž nielen zapustený závit, ale aj svietidlo s LED či osmipolohový otočný volič, ktorého popisky sa môžu v tme zreteľne rozžiariť, zatiaľ čo na ne jasne ukazuje červená kontrolka. A čo potom samotný zobrazovač! Veľký, prehľadný a predovšetkým potom moderné displej s jediným "mŕtvym" uhlom, pri ktorom obrovské číslica vymení bielu za nemenej pozoruhodnú striebornú farbu. Tu a tam sa na čiernom kontrastným pozadí môže objaviť nepatrne presvitajúce bod, ktorý však nijako neruší a v závislosti na otočnom prepínači dokonca mení svoju polohu. Každopádne aj tak je na panel radosť pozerať.

Všetko na svojom mieste

Ovládanie multimetra Voltcraft VC-532 vybaveného tiež aj stĺpcovým ukazovateľom je úplne intuitívne. Z "klávesových skratiek" si potom stačí zapamätať len kombináciu tlačidla MODE, ktoré pri zapnutí krátko pridržíte a prístroj sa už po štvrťhodine sám od seba nevypína. Všetkých šesť ovládacích prvkov s gumovými hmatníkmi a trvalým podsvietením je navyše prozreteľne umiestnené až pod zobrazovacím panelom a obsluhe tak nebráni žiadny prst vo výhľade.

Tlačidlá, s ktorými prepínate funkcie, ručne meníte inak automatické rozsahy, aktivujete filter LPF a tiež ukladáte maximá či minimá, alebo vykonávate relatívne meranie, však môžu byť pre niekoho až príliš nízko. To by potom mohli prekážať aj vstupné konektory, pre ktoré sa už vďaka závitu nenašlo miesto ideálne až na protiľahlom konci klieští. Trebárs ako u modelu VC-590OLED, (Kliešte Voltcraft sa vyfarbili. OLED nie je výkrik do tmy). S bežnou veľkosťou palca sa však nie je čoho obávať, najmä keď častejšie používané funkcie nachádzate skôr až v hornom rade a tlačidlo HOLD je potom rovno zdieľané s bočným ovládaním svietidla. Svetelná stopa v tvare polmesiaca pre bežnú prácu úplne postačuje. Musíte sa však zmieriť s rušivým žltým nádychom.

Boduje výbavou

Prúdové kliešte VC-532 značky Voltcraft sa rozhodne podarili. Pravda, funkcia NCV by si zaslúžila vyššiu citlivosť a treba tiež akustickú odozvu, podobne ako pri bežnom ovládaní prístroja. Na druhú stranu ale máte detekciu neustále k dispozícii a nie je už preto nutné riešiť polohu zapnutého voliča. Určite by tiež prospeli rýchlejšie reakcie samotného systému, napríklad na zmenu v nastavení, a väčšiu pozornosť by u nového zariadenia mohol výrobca venovať aj čistote v priestore vyhradenom trojici batérií typu AAA.

 

Akonáhle ale uvážite rozsah funkcií, nádherný displej, odolné dielenské spracovanie, pribalené doplnky, predĺženú záruku, a rovnako aj cenu, ktorú je potrebné zaplatiť, nemusíte sa už pri výbere odolnej meracej techniky cítiť ako v kliešťach. Stačí, keď ich necháte pre seba len pracovať.

 

Technické parametre

Min. meraná hodnota V/DC 0.1 mV
Max. meraná hodnota V/DC 600 V
Min. meraná hodnota V/AC 0.001 V
Max. meraná hodnota V/AC 600 V
Min. meraná hodnota A/AC 0.1 A
Max. meraná hodnota A/AC 1000 A
Rozsah merania odporu 0,1 Ω až 60 MΩ
Rozsah merania kapacity 100 pF - 6000 µF
Rozsah merania frekvencie 0,001 Hz - 10 KHz
Rozsah merania teploty -20 až +1000 °C
Základná presnosť (±) 0,8 %
Typ maraní True RMS
Frekvenčný rozsah 50 - 400 Hz
Výška 78 mm
Šírka 237 mm
Dĺžka 40 mm
Hmotnosť 328 g
Kalibrované podľa Bez certifikátu
Kategorie bezpečnosti CAT III 600 V
Meranie napätí AC/DC
Meranie prúdu AC
Typ (výrobca) VC-532
Displej (digitálny / mechanický) Digitálny
Displaj (counts) 6000
Kateg=oria produktu Prúdové kliešte
Rozsah rozovretia pre prúdové kliešte 37 mm

 

Vybavenie

  • CAT III 600 V AC
  • 6000 hodnôt
  • True RMS
  • 8 meracích funkcií: napätie, prúd, odpor, teplota, kapacita, frekvencia, test priechodnosti, test diód
  • Vr. osvetlenie miesta merania

Vlastnosti

  • Funkcia Data Hold
  • automatické vypnutie
  • Meranie dĺžky impulzu
  • Meracie funkcie: napätie, prúd, odpor, teplota, kapacita, frekvencia, test priechodnosti, test diód
  • Bezdotykový test napätia (NCV)
  • funkcia Zero

Rozsah dodávky

  •  Prúdové kliešte VC-532
  • Bezpečnostné meracie káble
  • Termočlánok typu K, vzduchové čidlo (-20 až + 230 ° C)
  • Meracie adaptér typu K
  • Puzdro pre skladovanie
  • 3x batérie AAA (1,5 V)

 

Dátový list - klikni

 



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button