Vedci dosiahli cez existujúce optické káble extrémnu prenosovú rýchlosť až 44,2 Tbps

Vedci dosiahli cez existujúce optické káble extrémnu prenosovú rýchlosť až 44,2 Tbps
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  475 zobrazení
0
 0
Zaujímavosti

Na nahradenie štandardných laserov použili „urýchľovacie“ zariadenie nazývané microcomb.

Dnešné káblové a optické pripojenie k internetu je dosť kvalitné. Používatelia môžu bez problémov prehliadať web, streamovať videá a hrať online hry a aj veľké spoločnosti môžu udržať svoje podnikanie v pohybe. Keďže obsah sa z roka na rok stáva zložitejším, svet bude potrebovať čoraz vyššie prenosové rýchlosti.

Vedci z Austrálie vyvinuli internetové pripojenie, ktoré dosahuje 44,2 terabitov za sekundu. Pokiaľ túto rýchlosť porovnáme s priemernými 50 megabitmi za sekundu (rýchlosť domáceho pripojenia), tak to je približne miliónkrát pomalšie ako rýchlosť, ktorú dosiahli výskumní pracovníci.

Tím z univerzít Monash, Swinburne a RMIT dosiahol tak rýchle spojenie pomocou optického zariadenia nazývaného microcomb, ktoré nahradilo štandardný zväzok asi 80 laserov nachádzajúcich sa v moderných telekomunikačných zariadeniach. 

Výhodou je, že táto špecializovaná technológia je kompatibilná s existujúcimi vedeniami z optických vlákien, čo môže znamenať, že existujúce linky nebudú musieť prejsť výraznou inováciou, aby sa dosiahli také vysoké prenosové rýchlosti. 

Zatiaľ čo dnešní používatelia pravdepodobne nepotrebujú pripojenie s rýchlosťou 44,2 Tbps, podniková sféra by túto rýchlosť mohla už v blízkej budúcnosti využívať najmä pri IoT riešeniach (internet vecí) alebo pri cloud computingu.

Zdroj a titulný obrázok: InterestingEngineering



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button