Vedeli ste o tom, že Visual Studio Code od spoločnosti Microsoft je možné spustiť vo webovom prehliadači?

Vedeli ste o tom, že Visual Studio Code od spoločnosti Microsoft je možné spustiť vo webovom prehliadači?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  385 zobrazení
2
 0
Počítače a výpočtová technika

Ak ste niekedy snívali o tom, že spustíte kód Visual Studia vo webovom prehliadači, teraz tak môžete urobiť. Spoločnosť Microsoft totižto medzičasom vytvorila verziu populárnej desktopovej aplikácie s nulovou inštaláciou, ktorú možno používať ako lokálny vývojový nástroj, ale prirodzene, sú tu určité obmedzenia.

Inými slovami, redmondská spoločnosť umožnila každému používať jej populárne ľahké integrované vývojové prostredie bez toho, aby si musel stiahnuť inštalačný program a použiť inštalátor.

Ak chcete začať, musíte vo svojom obľúbenom webovom prehliadači do adresného riadka napísať iba vscode.dev, alebo kliknúť na tento odkaz. Ak používate prehliadač Google Chrome alebo Microsoft Edge, budete môcť pracovať s lokálnymi súbormi priamo, keďže oba prehliadače podporujú rozhranie API File System Access. Práca v ostatných prehliadačoch však bude vyžadovať postupné nahrávanie a sťahovanie súborov kódu, takže je to zatiaľ trochu menej pohodlné, ale Microsoft prisľúbil ich urýchlenú integráciu.

Moderné prehliadače, ktoré podporujú rozhranie API File System Access (Edge a Chrome), umožňujú webovým stránkam prístup k miestnemu systému súborov (s vaším povolením). Táto jednoduchá brána do vášho lokálneho počítača, ktorá  rýchlo otvára niekoľko zaujímavých scenárov používania VS Code for the Web ako lokálneho vývojového nástroja s nulovou inštaláciou, ako napr:

  • Prezeranie a úprava lokálnych súborov. Rýchle vytváranie poznámok (a náhľadov!) v jazyku Markdown. Aj keď sa nachádzate na počítači s obmedzeným prístupom, kde nemôžete nainštalovať úplný VS Code, stále môžete používať vscode.dev na zobrazovanie a úpravu miestnych súborov.
  • Vytvárajte aplikácie HTML, JavaScript a CSS na strane klienta v spojení s nástrojmi prehliadača na ladenie.
  • Upravujte svoj kód na počítačoch s nižším výkonom, ako sú Chromebooky, kde nemôžete (jednoducho) nainštalovať VS Code.
  • Vyvíjajte na zariadení iPad. Môžete odosielať/preberať súbory (a dokonca ich ukladať do cloudu pomocou aplikácie Files), ako aj otvárať úložiská na diaľku pomocou zabudovaného rozšírenia GitHub Repositories.

A ak váš prehliadač nepodporuje miestne API súborového systému, stále budete môcť otvárať jednotlivé súbory ich nahrávaním a sťahovaním cez prehliadač.

Keďže ide o webovú aplikáciu, jej možnosti budú v porovnaní s verziou pre počítače trochu obmedzené. To znamená, že hoci si môžete prezerať a upravovať miestne súbory, robiť poznámky v jazyku Markdown a písať aplikácie na strane klienta pomocou jazykov HTML, JavaScript, JSON a CSS, nebudete mať prístup k terminálu ani ladiacemu programu a nebudete môcť zostavovať ani testovať aplikácie napísané v zložených jazykoch, ako sú C, C++, Rust a ďalšie. Získate však veci ako textové doplnenia alebo syntax kódu a farebnosť párov zátvoriek.

To by nemalo byť prekvapujúce vzhľadom na obmedzenia prostredia sandboxu na karte prehliadača, ale pokiaľ ide o webové aplikácie, budete ich môcť zostavovať v aplikácii Visual Studio Code for the Web a používať aj nástroje prehliadača na ladenie. Ak vyvíjate pomocou jazykov TypeScript, JavaScript a Python, budete môcť využívať dokončovanie jednotlivých súborov, sémantické zvýrazňovanie a ďalšie funkcie.

Napríklad rozšírenie Luna Paint - Image Editor umožňuje upravovať rastrové obrázky priamo vo VS Code. Rozšírenie prináša do VS Code bohaté nástroje na návrh (napríklad nástroje na vytváranie vrstiev a miešanie) a samozrejme môžete obrázky ukladať na lokálny disk.

Získate tiež prístup k rozšíreniam na prispôsobenie používateľského rozhrania, útržkom a mapám kľúčov a ich nastavenia sa budú synchronizovať medzi počítačom, webovým prehliadačom a GitHub Codespaces. Časom budú k dispozícii aj rozšírenia na iné účely, napríklad na úpravu obrázkov, keď ich vývojári aktualizujú tak, aby plnohodnotne fungovali vo webovom prehliadači.

Výsledkom je, že v prehliadači sa skúsenosti vo všeobecnosti delia do nasledujúcich kategórií:

Dobré: V prípade väčšiny programovacích jazykov vám vscode.dev poskytuje podfarbenie syntaxe kódu, textové doplnenia a podfarbenie párov zátvoriek. Pomocou syntaktického stromu Tree-sitter sme schopní poskytnúť ďalšie skúsenosti, ako napríklad Outline/Go to Symbol a Symbol Search pre populárne jazyky, ako sú C/C++, C#, Java, PHP, Rust a Go.

Lepšie: TypeScript, JavaScript a Python sú podporované jazykovými službami, ktoré bežia natívne v prehliadači. Pri týchto programovacích jazykoch získate zážitok "Dobrý" a navyše bohaté doplňovanie jednotlivých súborov, sémantické zvýrazňovanie, syntaktické chyby a ďalšie funkcie.

Najlepšie: V prípade mnohých "webových" jazykov, ako sú JSON, HTML, CSS a LESS, je skúsenosť s kódovaním v aplikácii vscode.dev takmer identická ako na počítači (vrátane náhľadu Markdown!).

Rozšírenia

Väčšina rozšírení na prispôsobenie používateľského rozhrania, ako sú témy, mapy kľúčov a úryvky, fungujú vo vscode.dev a môžete dokonca povoliť roaming medzi prehliadačom, pracovnou plochou a GitHub Codespaces prostredníctvom funkcie Settings Sync. Rozšírenia, ktoré spúšťajú kód Node.js, ktorý používa moduly špecifické pre operačný systém alebo shell do lokálnych spustiteľných súborov, sa stále zobrazujú vo výsledkoch vyhľadávania, ale sú jasne označené ako nedostupné.

Čo na záver?

Visual Studio Code je už aj tak dosť odľahčená verzia pôvodného inštalovateľného Visual Studia, ktorú spoločnosti ako Facebook úspešne prijali na interný vývoj, takže prirodzene vzniká otázka - pre koho je určená táto nová, ešte odľahčenejšia verzia? Jednak umožňuje upravovať kód na tabletoch, ako je iPad Pro od spoločnosti Apple, a na počítačoch s nízkou spotrebou, ako sú Chromebooky. Podporuje aj funkciu Live Share pre web, čo otvára zaujímavé pracovné využitie pre vzdelávacie prostredie. Prenesenie VS Code do prehliadača je realizáciou pôvodnej vízie produktu. Zároveň je to začiatok úplne novej. Efemérny editor, ktorý je k dispozícii komukoľvek s prehliadačom a pripojením na internet, je základom budúcnosti, v ktorej môžeme skutočne upravovať čokoľvek odkiaľkoľvek.

Zdroj : Visual Studio Code

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button