Viete čo znamenajú skratky OEM, EMS, CEM, ODM vo vzťaku k elektronike?

Viete čo znamenajú skratky OEM, EMS, CEM, ODM vo vzťaku k elektronike?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  902 zobrazení
4
 0
Zaujímavosti

Každý renomovaný dodávateľ elektronickej výroby vie, že každý výrobný proces v sebe zahŕňa mnoho špecializovaných spoločností, ktoré poskytujú širokú škálu služieb čím sa spolu podieľajú na finálnej výrobe. Vo výrobnom žargóne sa tieto spoločnosti a výrobky často označujú skratkami. To môže byť pre niekoho naozaj mätúce. Najčastejšie sa používajú pojmy:

  • OEM: original equipment manufacturer - výrobca originálneho dielu
  • EMS: electronics manufacturing service providers - poskytovatelia služieb v oblasti výroby elektroniky
  • CEM: contract electronics manufacturers - zmluvní výrobcovia elektroniky
  • ODM: original design manufacturers - výrobcovia originálneho dizajnu

Všetci títo špecializovaní výrobcovia vyrábajú, dodávajú alebo poskytujú komponenty alebo služby koncovým používateľom. Pojmy používané na ich označenie sa však často používajú nesprávne. Pochopenie špecifických služieb, ktoré tieto spoločnosti poskytujú, by malo pomôcť odstrániť nejasnosti.

Takže sa pozrieme na presnejšie definície týchto pojmov.

OEM - výrobca originálneho dielu

OEM ako označenie sa používa mätúco viacerými rôznymi spôsobmi. OEM môže predávať buď kompletné výrobky "na kľúč", alebo len určité subsystémy alebo komponenty. V druhom prípade OEM ponúka komponenty alebo subsystémy, ktoré iná spoločnosť ďalej predáva ako súčasť svojho konečného výrobku.

Obchodné modely spoločností OEM sa zvyčajne zameriavajú na inováciu a vývoj výrobkov. Väčšinu výrobkov navrhujú sami a vlastnia na ne "práva", t. j. duševné vlastníctvo (DV). Výrobcovia OEM čoraz častejšie zadávajú celú výrobu alebo jej časť externým dodávateľom, takže by sa dalo tvrdiť, že "M" v slove "OEM" je už trochu zastarané.

Výrobcovia OEM navrhujú a vyrábajú elektronické výrobky na základe špecifikácií kupujúceho. Kupujúci predáva konečný výrobok pod názvom a logom svojej spoločnosti. Výrobcovia OEM si ponechávajú práva duševného vlastníctva na svoje výrobky. Výrobcovia OEM môžu celý svoj výrobný proces alebo jeho časť zveriť iným spoločnostiam. Obchodné modely OEM kladú dôraz na inováciu a vývoj výrobkov.

Príklad: Microsoft vydáva OEM softvér pre operačné systémy Windows, ktorý je licenčne viazaný na určitý, alebo kompletný hardware.

EMS - poskytovatelia služieb v oblasti výroby elektroniky

EMS je zmluvný výrobca. Poskytovatelia EMS navrhujú, vyrábajú, testujú a dodávajú elektronické výrobky pre výrobcov OEM. Sú tiež zodpovední za opravu výrobkov, ktoré vyvinuli. Poskytovatelia EMS ponúkajú aj podporné služby. Patrí k nim podpora pri navrhovaní, riadenie prepravy a zákaznícky servis. Spoločnosti EMS môžu byť obrovské. V skutočnosti vyrábajú niektoré z najznámejších svetových výrobkov.

Poskytovateľ EMS je v súčasnosti všeobecne uznávaný pojem pre zmluvného výrobcu v oblasti elektroniky, ktorý nielen vyrába výrobky pre výrobcov OEM, ale ponúka aj pomoc so širokou škálou služieb s pridanou hodnotou vrátane: podpory pri navrhovaní, návrhu na výrobu, riadenia dodávateľského reťazca, konfigurácie na objednávku, logistiky pri odchode a prvkov opráv.

Spoločnosti EMS môžu byť obrovské - v skutočnosti sú v prostredí takzvaného "Tier 1" samy o sebe mnohomiliardovými podnikmi. Nie je teda prekvapením, že vyrábajú niektoré z najznámejších výrobkov na svete. Predpokladá sa, že napríklad Xbox od Microsoftu, iPhone od Apple, tlačiarne HP, smerovače Cisco a celý rad výrobkov od spoločností ako Sony a Nintendo vyrábajú spoločnosti EMS Tier 1.

Hoci sa títo dodávatelia často dostávajú do zoznamov "Top 10", špecializujú sa na výrobu veľkoobjemových výrobkov s nízkou zložitosťou, v dôsledku čoho požadujú niekoľkomiliónové výdavky - preto sa veľká časť svetovej spotrebnej elektroniky nakoniec dodáva z ich tovární.

Pre výrobcov OEM, ktorí navrhujú a predávajú nízko až stredne objemové, často zložité výrobky v odvetviach iných ako spotrebná elektronika, však dodávatelia Tier 1 nemusia byť najvhodnejší. Namiesto toho sa výrobcom OEM odporúča, aby sa na horizont EMS pozreli z inej perspektívy a našli najvhodnejšieho dodávateľa pre svoj obchodný model a sortiment výrobkov.

Príklad: Xbox od Microsoftu a iPhony od Apple vyrábajú rôzne EMS spoločnosti.

CEM - Zmluvní výrobcovia elektroniky

CEM sú podobní poskytovateľom EMS. Vyrábajú elektroniku na základe zmluvy pre iné spoločnosti. Často pracujú pre veľkých výrobcov OEM. Ich výrobky sú označené logom kupujúceho. CEM ponúkajú podporu pri navrhovaní, riadení dodávateľského reťazca a testovaní. Vo všeobecnosti neposkytujú softvérovú podporu. CEM bývajú vysoko certifikované spoločnosti, takže sa nestane, aby z ich produkcie vychádzali nekvalitné výrobky. Poskytujú zákazníkom odborné znalosti v oblasti predpisov a využívajú pokročilé technológie a úzko spolupracujú s ich dodávateľom elektronickej výroby.

Príklad: CEM sa zvyčajne zameriavajú na výrobu dosiek plošných spojov a káblových zostáv.

ODM - výrobcovia originálneho dizajnu

ODM sú spoločnosti, ktoré navrhujú a vyrábajú výrobky. Tieto výrobky potom preznačujú a predávajú iné podniky - rebranding. ODM sú podobní CEM. CEM však často vyrábajú veľký sortiment rôznych výrobkov. ODM sa zvyčajne špecializujú na malé množstvo špecifických typov výrobkov. ODM predávajú výrobok sami alebo iným kupujúcim. Výrobok sa môže predávať aj ako White Label. Tento pojem označuje výrobok, ktorý sa predáva pod viacerými názvami, či značkami. ODM si ponechávajú duševné vlastníctvo svojich výrobkov.

Príklad: Typickými výrobkami vytvorenými ODM sú puzdrá na telefóny, nabíjačky, ale aj napríklad multimetre, ktoré nájdete veľakrát pod viacerími značkami, ale v jednotnom - unifikovanom zapojení a dizajne.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button