Výpočet časovej konštanty MKO pre integrovaný obvod 555

Výpočet časovej konštanty MKO pre integrovaný obvod 555
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  313 zobrazení
5
 0
Kalkulačky

Vyššie na obrázku uvedené zapojenie časovača s integrovaným obvodom 555 je nakonfigurovaný ako monostabilný klopný obvod. To znamená, že výstupné napätie sa zvýši na nastavenú dobu (T), keď sa na pine 2 (trigger / spúšťač) zaznamená klesajúca hrana.

Rovnica pre šírku výstupného impulzu

Vzorec pre šírku výstupného impulzu (T) je daný nasledovne:

T = 1.1 * R * C

Ako je uvedené vo vzorci, šírka výstupného impulzu je určená len kombináciou rezistora a kondenzátora. To dáva obvodu množstvo možných aplikácií. Tento monostabilný obvod s ontegrovaným obvodom 555 môže generovať impulzy od niekoľkých mikrosekúnd až po niekoľko hodín v závislosti od hodnôt rezistora R a kondenzátora C. Upozorňujeme však, že sa neodporúča používať veľmi veľké hodnoty kondenzátorov (zvyčajne elektrolytického typu). Dôvodom sú ich široké medze tolerancie, čo znamená, že ich skutočná hodnota je ďaleko od vyznačenej hodnoty. Ďalším problémom takéhoto kondenzátora je jeho vysoký zvodový prúd, ktorý môže ovplyvniť presnosť časovania. Ak je potrebná veľká kapacita, vyberte si typ s nižším únikovým prúdom, napríklad tantalový kondenzátor.

Problémy môžu nastať aj pri použití kondenzátorov s malou hodnotou na výrobu obvodu s veľmi krátkym oneskorením. Rozptylová kapacita obvodu môže pri hodnotách menších ako 100 pF výrazne zmeniť hodnotu časovacej kapacity, čo samozrejme vedie k nepresnému časovaniu.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button