Výpočet dosahu VHF a UHF antény

Výpočet dosahu VHF a UHF antény
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  439 zobrazení
1
 3
Kalkulačky

Pomocou tohto nástroja môžete jednoducho vypočítať, ako ďaleko môžete vysielať  pomocou zvolenej dĺžky VHF, alebo UHF antény.

VHF (very high frequency) je názov pre rádiové frekvencie v rozsahu od 30 MHz do 300 MHz. Signály VHF sa používajú pre FM rádio, obojsmerné rádio, televízne vysielanie, AIS a ďalšie aplikácie.

UHF (ultra high frequency) je názov pre rádiové frekvencie v rozsahu od 300 MHz do 3 GHz (3 000 MHz). Signály UHF sa používajú na televízne vysielanie, mobilné telefóny, satelitnú komunikáciu, bezdrôtové siete LAN, zariadenia Bluetooth, obojsmerné vysielačky a iné aplikácie. Pozor, výsledok vzorca má viac menej iba informatívny charakter, nakoľko pri reálnom dosahu na dosah vplýva plno faktorov.

Výpočet je založený na vzorci : d = 4.12 * √h

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Karol pred rokom

Zdravím. Neviem ako sa prišlo na tento výpočet ale je to nepravda. Šírenie rádiových vĺn je treba chápať v tomto prípade, že nad 30 MHz sú to priamočiaro šírené vĺn teda záleží na priestore a odraze signálu. Ďalej záleží na polarizácií a móde. Väčšinou na spomínaných frekvenciách teda pásmach 2m. alebo 70 cm vysielajú rádioamatéri ako aj nadšenci vysielania na PMR a CB pásmach. Ale ak by platilo to čo vyrátal vzorec by sa v praxi musel diať zázrak. Ak som ten vzorec zle pochopil sa ospravedlňujem.

Elektrolab pred rokom

Zdravím vás Karol, samozrejme, že na šírenie vĺn vplýva mnoho faktorov, toto je vzorec, ktorý vychádza z ideálnych podmienok (teda laboratórnych)., Nakoľko neexistuje vzorec (aspoň o ňom neviem), ktorý by zohľadňoval vo výpočte všetky prirodzená premenné tak, ako sú v bežnej praxi prítomné.

Karol pred rokom

Presne ako píšete nie je možné vyrátať dosah vysielacej antény a je to oveľa zložitejšie. Len v skratke. Ak budete vysielať vo voľnom priestore tak aj na obyčajnú gumennú anténu k ručnej vysielačke spravíte spojenie na niekoľko stoviek km. v zastavanom priestore :-)

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button