Výpočet hodnoty účinníka a hodnoty kompenzačného kondenzátora

Výpočet hodnoty účinníka a hodnoty kompenzačného kondenzátora
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1394 zobrazení
6
 0
Kalkulačky
   

Kvalita elektrickej energie je nevyhnutná pre efektívnu prevádzku zariadení a prispieva k nej účinník.

Účinník je meradlom toho, ako efektívne sa v elektrickej inštalácii využíva prichádzajúca energia. Je to pomer činného a zdanlivého výkonu, keď:

  • činný výkon (P) = výkon potrebný na užitočnú prácu, ako je otáčanie sústruhu, svietenie alebo čerpanie vody, vyjadrený vo wattoch alebo kilowattoch (kW)
  • jalový výkon (Q) = miera akumulovanej energie odrazenej do zdroja, ktorá nevykonáva žiadnu užitočnú prácu, vyjadrená vo var alebo kilovar (kVAR)
  • zdanlivý výkon (S) = vektorový súčet činného a jalového výkonu, vyjadrený vo voltampéroch alebo kiloVoltampéroch (kVA)

Cieľom korekcie účinníka (PFC) je zlepšiť účinník, a tým aj kvalitu elektrickej energie. Znižuje zaťaženie elektrickej distribučnej sústavy, zvyšuje energetickú účinnosť a znižuje náklady na elektrickú energiu. Znižuje tiež pravdepodobnosť nestability a poruchy zariadení.

Korekcia účinníka sa dosahuje prostredníctvom pripojenia kondenzátorov, ktoré produkujú jalovú energiu v protiklade k energii absorbovanej záťažou, ako sú motory, lokálne v blízkosti záťaže. Tým sa zlepšuje účinník od miesta, kde je pripojený zdroj jalovej energie, a zabraňuje sa tak zbytočnej cirkulácii prúdu v sieti. Výpočet korekcie účinníka predpokladá indukčnú záťaž.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button