Výpočet parametrov frekvencie odrazu od podlahy / stropu

Výpočet parametrov frekvencie odrazu od podlahy / stropu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  292 zobrazení
2
 0
Kalkulačky

Floor/Ceiling Bounce alebo aj "odraz od podlahy/stropu" je jav, pri ktorom sa zvuková vlna odrazí od podlahy alebo stropu miestnosti a vytvára tak druhý zvukový signál, ktorý môže mať vplyv na celkovú kvalitu zvuku. Tento efekt môže byť problematický najmä v miestnostiach s tvrdými povrchmi, ako sú dlaždice alebo betónové podlahy, pretože zvukové vlny sa môžu od nich odrážať silnejšie a s menším tlmením. To môže spôsobiť nežiadúce ozveny, čo môže zhoršiť kvalitu zvuku a ovplyvniť jeho reprodukciu.

Aby sa minimalizoval vplyv odrazov od podlahy a stropu, je dôležité mať v miestnosti vhodné akustické materiály, ktoré zabezpečia dobré tlmenie zvuku. To môže zahŕňať napríklad koberce, závesy alebo akustické panely na stenách a stropoch. Taktiež je dôležité vhodne umiestniť reproduktory, aby sa minimalizoval vplyv odrazov a vytvorila sa optimálna zvuková scéna.

Teória výpočtu

Pri výpočte parametrov frekvencie odrazu od podlahy alebo stropu môžeme použiť teóriu, ktorá vychádza z vlnenia zvuku v uzavretej miestnosti. Zvuk, ktorý narazí na podlahu alebo strop, sa odrazí a vytvorí stojaté vlnenie, ktoré má svoje vlastné frekvenčné vlastnosti. Pre výpočet parametrov frekvencie odrazu môžeme použiť vzťah pre výpočet akustického rezonančného kmitania vo vnútri miestnosti, ktorý zahrnuje dĺžku vlny, ktorá závisí od rýchlosti zvuku a frekvencie:

f = v / (2L)

kde f je frekvencia, v je rýchlosť zvuku v miestnosti, L je dĺžka miestnosti a 2L je dĺžka vlny.

Ak poznáme dĺžku vlny a geometriu miestnosti, môžeme vypočítať frekvencie, pri ktorých sa v miestnosti vyskytujú akustické rezonančné kmitania. Pre výpočet parametrov frekvencie odrazu od podlahy alebo stropu sa používajú rôzne metódy, vrátane meračov frekvencie, ako aj numerických simulácií s využitím softvéru na modelovanie akustiky. Pri použití softvéru sa zvyčajne vytvárajú modely miestnosti na základe jej geometrie a materiálov, ktoré sa používajú na podlahu alebo strop. Tieto modely umožňujú presnejší výpočet parametrov frekvencie odrazu a umožňujú aj simuláciu rôznych scenárov s rôznymi materiálmi a geometriou miestnosti.

Matematické vzťahy pre výpočet

Pri výpočte parametrov frekvencie odrazu od podlahy alebo stropu sa používajú rôzne matematické vzťahy a metódy. Jednou z najbežnejších metód je výpočet pomocou Sabineovho vzorca, ktorý je založený na predpoklade, že zvuk sa šíri rovnomerne vo všetkých smeroch a že v miestnosti sú úplne odrazivé povrchy. Sabineov vzorec je daný vzťahom:

RT60 = 0,161*V/S

kde RT60 je doba dozvuku, V je objem miestnosti a S je celková plocha odrazivých povrchov. Výsledkom tohto vzorca je doba dozvuku, ktorá udáva, ako rýchlo sa zvuk v miestnosti zoslabuje.

Sabineov vzorec je jednoduchá a pomerne presná metóda na výpočet doby dozvuku miestnosti, ktorú získame násobením objemu miestnosti a koeficientu absorpcie. Tento koeficient absorpcie berie do úvahy, ako veľmi je povrch miestnosti schopný absorbovať zvukovú energiu, čím sa minimalizuje odraz a vplyv reverberácie na kvalitu zvuku v miestnosti. Sabineov vzorec je však založený na niekoľkých predpokladoch, ktoré môžu mať vplyv na presnosť jeho výsledkov. Patrí sem predovšetkým predpoklad, že zvuk sa šíri rovnomerne vo všetkých smeroch a že plochy miestnosti sú úplne odrazivé. To znamená, že tento vzorec nemusí byť presný v prípadoch, keď sú povrchy miestnosti nepravidelné alebo keď niektoré povrchy miestnosti absorbujú zvuk menej ako ostatné.

Existujú aj ďalšie matematické vzťahy a metódy, ktoré sa používajú na výpočet parametrov frekvencie odrazu, vrátane metód založených na teórii difúzie zvuku alebo metód, ktoré zahrnujú viacero faktorov, ako je napríklad ovládnuteľnosť miestnosti.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button