Výpočet rezonančného kmitočtu RLC obvodu

Výpočet rezonančného kmitočtu RLC obvodu
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  571 zobrazení
2
 0
Kalkulačky

Každý RLC obvod vytvára periodický, kmitajúci elektronický signál s vlastnou rezonančnou frekvenciou. Táto kalkulačka slúži na výpočet parametrov RLC rezonancie. RLC rezonancia sa vyskytuje v obvode, ktorý obsahuje kondenzátor (C), indukčnosť (L) a odpor (R) v sérii. Pokiaľ potrebujete vypočítať rezonančnú frekvenciu, môžete použiť kalkulačku nižšie. Po dosadení známych hodnôt pre odpor, indukčnosť a kapacitu dostanete údaje o výslednom rezonančnom kmotočte, celkovom kmitočte koeficiente kvality a šírke frekvenčného pásma.

Parametre, ktoré sa v tejto kalkulačke vypočítavajú sú:

  • Kmitočet rezonancie (fr): je kmitočet, pri ktorom sa v obvode vyskytuje maximum premennej napätia alebo prúdu. Vzorec pre kmitočet rezonancie je : fr = 1 / (2 * pi * √(L*C))
  • Kmitočet (w): je frekvencia kmitania v obvode vyjadrená v radianoch za sekundu. Vzorec pre kmitočet je : w = 2 * pi * fr
  • Koeficient kvality (Q) : udáva, ako dobre sa energia udržiava v obvode. Vyššie hodnoty koeficientu kvality znamenajú lepšiu účinnosť pri uchovávaní energie. Vzorec pre koeficient kvality je : Q = √(R/L*C)
  • Šírka pásma (BW): je rozsah kmitočtov, kde sa v obvode vyskytuje polovičné maximá premennej napätia alebo prúdu. Vzorec pre šírku pásma je : BW = fr/Q

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button