Výroba dosiek plošných spojov nažehlovacou metódou

Výroba dosiek plošných spojov nažehlovacou metódou
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2573 zobrazení
5
 1
Výrobné postupy a návody

Úvodom len toľko že po objavení tejto metódy sa výroba plošných spojov pre mňa stala hračkou. Samozrejme rýchlosťou sa gravírovaniu a fixke nevyrovná (v naozajstnej nutnosti), ale výsledná kvalita je zrovnateľná s foto metódou. Výsledok záleží od skúseností a šikovnosti tvorcu. Ako papier pre predlohu osobne používam originál čistý kriedový papier z tlačiarní ( firiem). S katalógovými listami som to neskúšal ale sú veľmi podobné tým originálnym. Čo sa týka spôsobu vytlačenia, často sa doporučuje laserová tlačiareň s "nastavením max toner". Toto môžem len doporučiť pretože pri "Toner save" móde som mal zlé skúsenosti s výrobou a úspešnosť bola asi tak 50 %. V prípade nutnosti ale možno použiť aj fotokopírku. Mám to osvedčené a v začiatkoch som používal práve tento spôsob.

Ak sa dá tak tlačte predlohy priamo z Eaglu alebo iného podobného programu. Ja totiž vždy vytlačím najprv na vrch stránky jednu predlohu a potom nastavím v Eagli center (alebo naopak) a použijem ten istý papier.

Dôvody sú dve:

  1. Ušetríte si papier
  2. Ušetríte si čas v prípade ak ste niečo zbabrali. Avšak poriadne si skontrolujte či ste nespravili chybu už pri návrhu pretože inak ste zbytočne minuli toner, papier aj váš čas.

Plošný spoj doporučujem očistiť čistiacou pastou, alebo práškom (ATA, CITRA...) na umývanie sporákov alebo dačo také (Solvina atď.). Nažehlovanie a jeho spôsob určí výslednú kvalitu plošnýho spoja. Z priložených obrázkov vidíte moju zostavu - mäkká podložka, tvrdá podložka a nakoniec plošný spoj s predlohou. V začiatkoch doporučujem vystrihnúť väčší kus papiera a obaliť ním plošný spoj, aby sa vám nezošmykla predloha. Uchytiť si ho nemusíte, ja v jednej ruke držím žehličku a s druhou (na ktorej mám kvalitnú rukavicu) si plošný spoj pridŕžam. Osvedčený čas žehlenia nemám. Na začiatku doporučujem opatrne z kraju prejsť žehličkou po celej ploche dosky aby sa papier akotak prichytil. Nasleduje normálne žehlenie. Hlavne netreba zanedbať kraje plošných spojov a postupne ísť do stredu. Papier by vám mal trochu sčernieť a predloha by mala byť čiastočne viditeľná.

Po nažehlení môžte ale nemusíte počkať kým vychladne a dajte ho do misky s teplou vodou. Počkajte kým sa neodmočí a potom z neho pomaly zošúchajte papier. Hlavne si všímajte priestory medzi cestičkami, pretože kyselina by vám ich nemusela vyleptať. Ak pri zošúchavaní zbadáte že sa cestičky odtŕhajú, máte na výber dve možnosti. Ak je to iba malý kúsok, môžte ho buď dokresliť liehovou fixkou alebo po vyleptaní precínovať. Ak vám odpadne celá cesta (poprípadne viac), radšej zoberte riedidlo (C6000 - acetón) a zmyte predlohu dolu a začnite znovu.

Po usušení je doska pripravená k leptaniu. Osobne používam chlorid železitý. Je to rýchle, bezproblémové a hlavne relatívne bezpečné. Po vyleptaní dosku opláchnite pod vodou a toner očistite riedidlom. Potom už iba trápenie s vŕtačkou a heuréka, plošný spoj je na svete.

Ak by mal niekto záujem o dvojvrstvový, menšia rada - vytlačte obe predlohy a na zvlášť papier (stačí obyčajný) vytlačte jednu z tých dvoch predlôh ale zrkadlovo. Položte ju na plošný spoj tak, aby ste videli cesty (kvôli tomu sa tlačí zrkadlovo). Zvoľte si 3-4 body na plošnom spoji (najlepšie nejaké normálne otvory, ktoré sú súčasťou plošného spoja) a cez ne prevŕtajte plošný spoj. Tieto body by nemali byť blízko seba. Zoberte prvú predlohu (teda tú ktorú ste pred chvíľou použili ale teraz berete tú ktorá sa má nažehliť čiže nezrkadlená) a na papieri prepichnite špendlíkom tie isté body. Špendlíky nechajte zapichnuté v papieri a pomocou nich priložte predlohu na plošný spoj. Toto umiestnenie dočasne zaistite lepiacou páskou a nažehlite túto predlohu, ale nehoďte plošný spoj do vody. Potom podobne spravte aj s predlohou na druhej strane plošného spoja. Až potom hoďte plošný spoj do vody a pokračujte ako pri jednostrannom plošnom spoji.

Toto nie je profesionálny návod pretože to nie je profesionálna výroba ale keďže mnohí na nete sa pýtali ako, prečo, čo, kde tak som toto spísal. Ak to niekomu pomôže budem rád. Kriedové papiere bežne kúpite v každom papiernictve zo školskými potrebami. Inšpirujte sa obrázkami ktoré som nafotil pri výrobe jedného z mnoha plošných spojov. Mnohokrát obrázky napovedia viac ako písmená.

Realizácia

Pripravený plošný spoj a predloha pre nažehlenie

Uloženie dosky plošného spoja a príprava na nažehlenie predlohy. Ako podložku použijte tvrdený papier, alebo sololit.

Doska plošného spoja po nažehlení predlohy.

"Odmáčanie" papierovej predlohy vo vode. Použite vodu o izbovej teplote.

Predloha je "odmáčaná" a pripravená na jej odstránenie.

Odstraňovanie preddlohy. Budte opatrný a neponáhľajte sa.

Doska plošného spoja po odstránení papierovej predlohy. Dôkladne si skontrolujte výsledok, prípadné nedostatky opravte liehovou fixkou.

Výsledok po vyleptaní.

Autor návodu "Split"

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Štefan Hluštík pred 4 rokmi

Už len si kúpit laserovú tlačiaren. Potom budem mat dve ,lebo atramentovú už doma na fotky mám. xixixi

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button