Vysokonapäťový stykač na veľké jednosmerné prúdy

Vysokonapäťový stykač na veľké jednosmerné prúdy
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  690 zobrazení
2
 0
Elektroinštalácie

Kilovac, značka výrobcu TE Connectivity, je od svojho vzniku (r. 1964) synonymom pre spínanie veľkých napätí ešte aj v náročných klimatických podmienkach a vo výbušnom prostredí. Navyše má ambíciu ponúkať najmenšie, najľahšie a najhospodárnejšie stykače na trhu, ktoré dokážu spínať pri napätí 900 Vdc až 200 A a dokonca až 500 A pri nižšom napätí.

Ak potrebujete spínať takéto prúdy ( napr. v nejakom záložnom systéme pripájať a odpájať akumulátory, v solárnej elektrárni riadiacou jednotkou pripájať a odpájať výkonovú časť, alebo ovládať ochranné obvody), je to výborná príležitosť použiť stykač EV200HAANA.

Tento stykač nájde uplatnenie aj v automotive alebo námorných aplikáciách. Ak zohľadníte nasledujúce pripomienky, odmenou vám bude spoľahlivé a bezpečné spínanie, a teda fungovanie vášho zariadenia:

1. Inštalácia stykača

Stykač môže byť vďaka svojej konštrukcii montovaný v akejkoľvek polohe. Je hermeticky uzavretý a izolovaný (kontakty neoxidujú ani nemôžu byť kontaminované), preto môže byť namontovaný aj v blízkosti iných výkonových  prvkov. Jediná dôležitá vec je správne pripojenie výkonových vodičov k vývodom stykača.

Tu je potrebné dbať pri jeho montáži najmä na správne poradie umiestnenia káblového oka a podložiek. Už aj nepatrné zvýšenie prechodového odporu môže pri takýchto vysokých prúdoch viesť k jeho enormnému zahrievaniu.

2. Cievka, budiace obvody, ekonomizér

Keďže sila potrebná k pritiahnutiu kontaktov je vo všeobecnosti výrazne väčšia než sila potrebná k udržaniu v takomto stave, používajú stykače Kilovac tzv. ekonomizér. Ten prenechá plný výkon cievke pri spínaní, ale potom ho zníži iba na 1,7 W pri 12 Vdc pri zopnutých kontaktoch. Zníži sa tak významne aj prípadné zahrievanie cievky.

3. Typy spínanej záťaže

Stykače série EV sú primárne určené na spínanie odporových a slabo induktívnych záťaží (L/R < 1ms). Ak sú na strane záťaže filtre s nenabitými kondenzátormi, je potrebné vždy zabezpečiť, ak je to možné ich prednabitie tak, aby nábehová prúdová špička nepresiahla 650 A. Nezabudnite na to aj pri spínaní lámp alebo motorov. Prúdová špička presahujúca 3000 A pri zopnutých kontaktoch môže niekedy spôsobiť ich zvarenie (zlepenie).

Oblúk, ktorý vzniká pri rozpájaní kontaktov vo všeobecnosti trvá tak dlho, ako dlho sa vybíja energia nazhromaždená v indukčnosti záťaže. Čím dlhšie pretrváva, tým viac sa kontakty opotrebúvajú a môže to viesť až k poškodeniu povrchu kontaktov.

V záujme udržania čo najdlhšej životnosti a bezpečnej funkčnosti odporúča TE Connectivity udržať časovú konštantu pod 1 ms. Životnosť stykača je funkciou spínaných výkonových hladín. Čím väčšie prúdy spínate, tým viac erodujú kontakty a urýchľuje sa tak aj strata dielektrickej pevnosti medzi otvorenými kontaktmi.

4. Odporúčané prierezy vodičov

V našom prípade je dôležité voliť taký prierez vodiča, aby nedošlo k prehriatiu vývodov stykača. Je bežné, že primárnym prvkom na odvod tepla z vývodu výkonového prvku je samotný vodič. Aj pri EV200HAANA odvod tepla vyžarovaním a odvedením pomocou základovej dosky stykača hrá menšiu úlohu.

Odporúčanou maximálnou teplotou vývodov stykača je 150 °C trvalých a 175 °C po dobu maximálne 1 hodiny. Ak je vyžadovaný taký veľký prierez vodiča, ktorý už nie je možné bežne namontovať pomocou káblového oka, má TE Connectivity v ponuke rozširujúci zbernicový adaptér. To je prípad 500 A, keď je potrebný prierez 150 mm2. Pre 250A je potrebný vodič s prierezom 60mm2.

5. Pomocný obvod

Pomocný obvod je v konfigurácii SPST-NO. Jeho parametre sú 3A@125Vac, resp. 2A@30Vdc. Pomocný kontakt slúži na indikáciu skutočnej pozície výkonového kontaktu. Sú mechanicky spriahnuté. Odporúčame ich však využívať výlučne na indikačné účely.

Vlastnosti

  • Usporiadanie kontaktov: 1X (SPST-NO-DM, double-make), polarizované
  • Trvalý prúd: 200A až do 500A so zbernicovým adaptérom 150mm2
  • Spínané napätie: 12 to 900Vdc
  • Maximálny spínaný výkon: 200kW
  • Pomocný kontakt: 2A pri 30Vdc, 3A pri 125Vac
  • Parametre cievky: ekonomizér, 9 až 36Vdc, nábehový prúd 3,8A, pridržiavací prúd 0,13A pri 12Vdc
  • Čas zopnutia/vypnutia: 15ms / 12ms
  • Mechanická životnosť: 1 milión cyklov
  • Elektrická životnosť: závisí od spínaného napätia a prúdov
  • Dielektrická pevnosť: 2200Vrms
  • Rozsah pracovných teplôt: -40°C do +85°C

Rozmery

 

Zdroje : Datasheet KILOVAC EV200 Series Contactor With 1 Form X Contacts Rated 500+ Amps, 12-900VDC - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button