Vytvárate často krimpované spoje?

Viete ako správne používať krimpovacie klište pri vašej práci?
Vytvárate často krimpované spoje?
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  2430 zobrazení
1
 0
Elektroinštalácie

Krimpované spoje sú základom súčasnej motorizácie a elektrotechnike. Rýchlo sa rozširujú v elektronike, najmä preto, že sa pomerne ľahko tento proces automatizuje.

Krimpované spoje sú určené na spájanie viacžilových káblov (laniek) s:

  • káblovými koncovkami,
  • konektormi,
  • pinmi konektorov,
  • krimpovacími nitmi.

Správne zhotovené spoje tohto druhu garantujú trvácne, pevné spoje a sú odolné voči vplyvu prostredia, mechanickému poškodeniu a zvýšenej teplote.

Vhodný tvar klieští podmieňuje správne spojenie.

Využitie krimpovaných spojov

Krimpované spoje sú pevné a sú vhodné pre vysoký prúd. Možno s nimi zapájať káble pre signálne a výkonné konektory. Sú kvalitatívne lepšie ako spájkované spoje, vzhľadom na skutočnosť, že nevyužívajú spájkovacie tavidlo. Avšak, v porovnaní s ovíjanými spojmi, sa môžu robiť na vodičoch s malými aj veľkými prierezmi.

Mechanizmus krimpovania

Krimpovanie sa spája s odstránením izolácie z konca vodiča, ktorý treba následne vložiť do špeciálne vytvarovaného montážneho poľa v pine alebo v koncovke. Následne, pomocou náradia ktoré je spojením klieští s páčkou znásobujúcou vyvíjaný tlak (krimpovacie kliešte), sa vodič zakliesni do koncovky .

Silný tlak vytvorí medzi drôtmi lanka a telom konektora mimoriadne mechanicky odolný difúzny kontakt.

Výber krimpovacích kliešťí

Podmienkou vysokej kvality spoja je použitie dobrých krimpovacích klieští, prispôsobených tvaru, najlepšie takých, ktoré odporúča výrobca pinov alebo koncoviek. Na trhu je mnoho rôznych typov krimpovacích klieští. Oplatí sa prizrieť sa im pozornejšie, pretože univerzálny model neexistuje. Každý výrobca konektorov má vlastné odporúčania týkajúce sa montáže jeho výrobkov.

Krimpované spoje

Piny pre káblové konektory určené na krimpovanie.

Zhrnutie

Kábel určený na krimpovanie by mal obsahovať lanko s čo najviac žilami, a to preto, aby prípadné poškodenie niekoľkých drôtikov neovplyvnilo kvalitu parametrov kontaktu. Krimpovať možno elektrotechnické súčiastky, očká, konektory alebo nity (fot. 1). Dôležitú časť trhu predstavujú aj koncovky káblových konektorov – tzv. piny, najčastejšie v elektronike (fot. 2).

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button