Vývoj na slovensku, alebo ako sa nenechať nachytať, respektíve ako zbytočne neprísť o peniaze

Vývoj na slovensku, alebo ako sa nenechať nachytať, respektíve ako zbytočne neprísť o peniaze
Patrik Slučiak Pridal  Patrik Slučiak
  1464 zobrazení
15
 5
Zaujímavosti

Poznámka redakcie : Za informácie a skutočnosti uverejnené v tomto článku zodpovedá ich autor.


Milí kolegovia, tento článok chcem voči svojmu profesnému zameraniu pojať tak trocha netradične. Dnes zabŕdneme do kategórie recenzií, aj keď v tomto prípade nie veľmi lichotivých. Chcel by som upozorniť na slovenskú firmu DPSK.sk. Nechal som si u nich totižto na objednávku vyvinúť hardware s predpokladom ďalšej spolupráce v ktorej by som aj pokračoval aj naďalej, ale...
Isto viete o Laserovim Projektore (a ak nie, tak si ho pozrite na priloženom odkaze). ktorý vyvíjam a venujem sa mu na fóre stránky ElektroLab, viac fotografií sa nachádza práve na tomto fóre. Cena jedného mnou navrhnutého prototypu bola odhadom okolo 500€. Cena druhého prototypu bola 470€. Teraz ste si určite povedali, že to nie je málo a áno, viem to aj ja, že sa nejedná o malé sumy v dnešnej dobe, preto chcem upozorniť na určité a určite nie veľmi bežné praktiky tejto firmy pre tých z vás, ktorí by si chceli dať niečo u nich vyrobiť (mimo dosiek plošných spojov, tie im idú dobre).

Ako to celé začalo

Na vytvorenie prototypu som zaslal tejto firme všetky potrebné schémy a podklady pre následnú výrobu. Zapojenia mali síce svoje chyby, netvrdím, že nie, ale v procese vývoja prototypu je to zo strany autora bežná vec. Preto sa to volá vývoj. Pri prvom prototype firma bez udania dôvodu a oboznámenia ma zo skutočnosťou, že vykonala zmeny bez upozornenia namiesto dvoch rezistorových polí na doske plošných spokov osadila (omylom) jumprové lišty - pinheadre...z mne neznámeho dôvodu. Určite dobre viete, čo znamená odspájkovávať jumprovú lištu - konektor z dosky plošného spoja bez toho, aby ste dosku poškodili.

Všimnite si označenie "RN1" dolu a "RN2" hore - jasne popisujú rezistorovú sieť, tak prečo sú tam kolíkové lišty?

Ďalej som chcel som u tejto firmy navrhnúť aj interface tlačidliel k téjto konštrukcii. No zapojenie a dosku plošných spojov, ktorú navrhla samotná firma bolo chybné, čoho následkom išli tlačidlá po zapojení do priameho skratu. Na túto skutočnosť som dostal vysvetlenie "že je to bežné". Osobne si myslím, že "to nie je bežné" a ako klient snáď mám právo požadovať bezchybnú prácu.

Tieto fotografie hovoria za všetko. V domácich podmienkach na "bastl" doske je to v pohode, ale nie pri doske za ktorú sa platí a je primitívna na výrobu a zapojenie!

Ďalším problémom zo strany firmy bol stabilizátor 7910, ktorý som použil v konštrukcii. Ani tu firma opäť nesklamala a zapojila nesprávne jeho vstup a zem, takže v konečnom dôsledku celé "ich vylepšenie" skratovalo a samozrejme následne aj odpálilo zdroj. Kto daný stabilizátor pozná tak vie, že sa jedná o púzdro TO220 - 3 piny a myslím si, že na jeho zapojení nie je čo pokaziť. Na túto skutočnosť reagoval po mojej sťažnosti pán Kukučka s vysvetlením, "že išlo o zle vydedukovanie Eaglu schémy, že chyba bola v tomto programe" - prepáčte, ale toto tvrdenie považujem za vrcholne neprofesionálne, až amatérske. Neskôr mi bolo do telefónu povedané, že som chybu mal ja pri zlom návrhu... tak ani tak - ani tak...kde je teda pravda?

Pozícia stabilizátora 7910 má prehodené pozície pre vstup a GND

Pri druhom prototype som navrhoval riešenie s ohľadom na výkon, kde každý laserový modul má svoj určitý výkon. Pán Kukučka sa mi snažil vnútiť myšlienku, že najlepšie bude,  keď použijú stabilizátory napätia priamo pripajkované k medenej vrstve dosky plošných spojov. Ako človek znalý zapojenia, jeho topológie a aj vývoja elktroniky si myslím, že keď navrhujem riešenie pre 5W laser, tak stabilizátor pripajkovaný na dosku za účelom jeho chladenia podľa výpoctu určite stačiť asi nebude. Načo potom tie "teóretické kecy" okolo toho?

Pánovi Kukučkovi som v prípade záporného stabilizátora navrhol, aby použil rezistorový delič prepočítaný podľa kalkulačky, ktorú som mu poslal, aby vo výsledku bolo napätie na výstupe -10V - teda požadované napätie. Došlo mi však zapojenie, ktoré malo na moje nemilé prekvapenie -14V - čo je nevyhovujúce, nakoľko pri zosilňovači je to značný problém, pokiaľ musí mať pevných -10V. U Gálv robí problem aj 0,5V kôli vykreslovaniu vektorovej grafiky v prepočte na stupňe... Pán Kukučka mi na to napísal, aby som ním zaspájkovaný rezistorový delič "odpájkoval" - (ktorý bol tvorený SMD rezistormi) a navrhol mi pripájkovať vlastné rezistory... V ďalšom emaily chcel, aby som predmetný prototypový kus zaslal do ich firmy (nepoškodený), že za cenu 50€/Hodina vykoná potrebnú opravu. Prepáčte, ale ako môže niekto chcieť, aby som prespájkoval rezistory a následne chcieť odomňa nepoškodený / netknutý kus?

Všimnite si elegantný rez chladičom. Také "drobnosti" ako kopa nezačistených okrajov po reze a samozrejme s kopou pilín na doske tak isto nestoja za povšimnutie.

Modul stabilizátorov som navrhoval s ohľadom na chladič, ktorý som im poslal. Tu musím poznamenať, že mnou zvolený chladič vyhovoval jednak rozmerovo a aj celkovou plochou pre odvod tepla. Tu zas nerozumiem tomu, čo viedlo pána Kukučku k tomu, že chladič "zmenšili" vysoko profesionálnym zásahom - pílkou na železo? Pánovi som následne telefonoval či je to normálne, aby "usekli kus" z chladiča bez toho, aby to nejakým inteligentným spôsobom zdôvodnili. Rovnako som mu podotkol, že pri plánovaných 30tich kusoch, ktoré som u tejto firmy plánoval dať vyrobiť, nie je prípustné, aby 30 chladičov takto "usekli"... Na čo mi pán Kukučka povedal, že to nie je typ ktorý som do konštrukcie plánoval a že budú preto každý jeden chladič skracovať. Na moje otázky a argumenty mi bolo nakoniec povedané, že pri treťom prototype to opravia...človek aby dotoval chyby a rozmary výrobcu.

Ukončujeme "spoluprácu"

Nastal čas platenia za "služby", a tu musím podotknúť, že s financovaním z mojej strany nebol problém. Pánovi som niekoľko krát písal, že nie som firma ale fyzická osoba - skleróza? Rovnako bol problém aj keď som mu volal a chcel po ňom nejaký ten výkaz práce, ktorý by ani inak nebol poslal. Je pravdou, že som ho ani spočitku nechcel (moja chyba), ale nejaký výkaz, či faktúra predsa byť musí, nakoľko je to doklad toho za čo vlastne platím. mimochodom je to zo zákona jeho povinnosť a moje právo. Alebo ide v tomto prípade o zamieňanie si pojmov podnikanie a fuškárčenie??

Záverečné skonštatovanie

Priatelia, urobte si názor sami. Určite by som nikdy nenapísal takýto článok / recenziu, ak by som k tomu nebol donútený a verte, že určite rád by som ocenil výrobcu za jeho prácu a táto recenzia by určite vyzerala úplne inak. Výrobu prototypov u tejto firmy preto po mojich skúsenostiach naozaj nedoporúčam. Keď som pána informoval, že chcem dať kusy reklamovať, povedal mi do telefónu (bez toho, aby kusy čo i len videl), že reklamáciu nebude akceptovať. Na výrobu dosiek plošných spojov sú možno dobrí, ale vývoj a prístup k zákazke a zákazníkovi im bohužiaľ nejde no a s takýmito chybami a prístupom ani tak skoro nepôjde. Radšej si za tie peniaze kúpte kvalitné jedlo, alebo oblečenie. Ak sa chystáte na vývoj niečoho, urobte si ešte pred začiatkom podrobný prieskum trhu a určite si pýtajte recenzie / hodnotenia pretože čím ďalej, tým viac získavam pocit, že sa tekéto naše "vývojárske firmy" majú ešte čo učiť od svojich náprotivkov v napríklad v Ázii. Verte, že aspoň čo sa týka vývoja a prístupu k zákazníkovi majú čo doháňať.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Adam Varga pred 2 rokmi

S firmou DPS.SK nemáte takúto skusenost len vy. Pridala by sem ďalšia firma ktorú menovať nebudem. Tiez bola žiadosť návrhu prototypu a v konecnom dôsledku vyroby diodovej mriežky. Viete si predstaviť ako to asi celé dopadlo. Nakoniec firma z toho vycúvala a museli vrátit aj všetky peniaze takže evidentne sa nepoučili.

Osobne by som neodporúčal ani dosky od nich. Sú astronomicky predražený na to že používajú podla mojich predpokladov postupy a technológie tesly. Je to viditelné na nekvalite PCB materiálov ako tenká je cinová maska a ako lahko sa delaminuje meď od dosky. Nehovoriac že za prekovanie a dvojvrstvé dosky chcú fakt velké prémium.

V každom prípade číňan to má značne lepšie omáknuté a bezkonkurenčné ceny. A práve pre toto som sa aj ja v minulosti dokým som neskončil so svojim stromom vývoja všetko robil sám. Bolo to časovo náročné ale finančne som bol v suchu a konečný výsledok bol dokonalý. Nie vždy na prvý pokus.

Niki Bretschneider pred 2 rokmi

Rada od zkušeného člověka. Nezadávejte vývoj firmám, kde používají Eagle.Pokud bych chtěla být spravedlivá, potom tomu článku chybí ukázka zadání a co všechno zákazník objednal a platil. Jde o to, zda dodával podklady v cadu, nebo jen nějak nakreslené schema. Toto je obrovský rozdíl z pohledu toho čích je která chyba. Viditelně někdo vzal 78xx a přepsal mu hodnotu na 7910. Někdo tohle udělal a ten je zodpovědný za důsledky. Jde o to, jestli ta firma dostala zaplacené za překreslení schematu, nebo ne, pokud ne, tak jak vypadala zdrojová data.

Niki Bretschneider pred 2 rokmi

Já tam teda vidím takhle od pohledu ještě jeden problém. TO220 má vždycky nohu 2 spojenou s křídlem, potažmo s chladičem. Takže u 79xx není zem na chladiči, takže ono pak mezi těmi chladiči je napětí, jsou relativně velké a krom pouzdra tranzistoru je nedrží nic. Tohle je od základu špatně. Pod stabec chladič jistě, ale celé přihnout k desce a přes desku prošroubovat, v opačném případě bude velké špatné. TO220 nastojato funguje pouze v případě, že chladič, na který je dotažené, pevně drží na desce, nebo v něčem, co drží desku. V opačném pádě je to tragedie a něco se mechanicky urve. Na jiné fotce jsem zas viděla DVĚ (!!) cesty pod 1206. Z hlediska výroby je to impozantní, nicméně cesty pod SMD obvykle hynou na korozi a natlačit tam dvě je fakt síla. Teď proč jsou některé součástky v 1206 a jiné v 0805. To leda prodražuje výrobu.

Patrik Slučiak pred 2 rokmi

Po dohode s výrobcom prototypov som vadné kusy poslal firme naspäť. Vyrobili dva zdroje ktoré sú už v pohode (vady opravené) + pridali chýbajúce rezistorové siete. Týmto je to premňa uzavreté.

Elektrolab pred 2 rokmi

Ďakujeme za informáciu Patrik, zároveň sme radi, že výrobca zaujal takéto stanovisko a prajeme veľa úspechov v ďalšom vývoji.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button