WiFi logger elektroměrů s pulsním výstupem

WiFi logger elektroměrů s pulsním výstupem
Tomáš Nevřela Pridal  Tomáš Nevřela
  879 zobrazení
3
 1
Zaujímavé zapojenia

Logger umožňuje načítaní pulsů až tří elektroměrů s pulsním výstupem a načtené hodnoty odesílá na server Emoncms a funguje na základě modulu Wemos s ESP8266. Hodnoty počtu pulsů a Wh jsou ukládány do paměti typu FRAM FM24LC16, která je oproti eeprom mnohem rychlejší, má skoro neomezený počet zápisů a údaje si pamatuje i po vypnutí napájení paměti.

Schema zapojení

Pro logger využívám upraveny WifiManager Kena Taylora, kde se nastaví připojení k WiFi síti,  adresa, port, ID a API klíč serveru Emoncms a pak parametry pulsních výstupů jednotlivých elektroměrů( pulse/kWh) a počáteční stav ve Wh. Na server Emoncms se odesílají z každého elektroměru celkový počet pulsů, celkový stav Wh a síla WiFi signálu. 

Program je zkompilovaný a nahraný do modulu přes Arduino IDE (1.8.5) s doinstalovanou podporou pro ESP8266. Před kompilaci je potřeba mít v Manažeru desek Arduino IDE podporu pro ESP8266 ve verzi 2.4.1, nejnovější verze způsobují chyby překladu.

Plošný spoj

DPS je upravená jak pro osazení paměti FRAM v DIP tak v SOIC pouzdře. Použil jsem paměť FM24CL16 2kB se sběrnici I2C, která byla cenově i skladově dostupná. Pro použití paměti v programu jsem nenašel žádnou knihovnu, která by s touto pamětí spolehlivě fungovala. Paměť nemá jen jednu I2C adresu, ale je organizovaná do 8 x 256Byte bank, kdy je každá banka přístupná přes I2C adresu. Bance 0 odpovídá adresa 0x50 až po banku 7 s adresou 0x57. Proto jsem upravil původní knihovnu EEPROMAnything.h tak aby fungovala s pamětí pro mé potřeby.

Přes serial port 115200Bd je možné kontrolovat stav modulu. Delším stiskem tlačítka CONFIG se spoušti konfigurace modulu. Pokud je osazen jumper DEL a tlačítkem CONFIG se spustí konfigurace dojde ke smazání WiFi konfigurace , formátování vnitřní SPIFFS paměti kde je uloženo nastavení wifimanageru a smazaní celé FRAM paměti do které se ukládají pulsy a Wh. K napájení modulu používám upravenou USB nabíječku s vyvedenými vodiči pro pro 230V.

Realizace

Download:

SW ESP_nacitani_pulsu_elektromeru_wifimanager

DPS Wifi Logger

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Palo Štrbák Cage pred rokom

Ahoj,
vyzerá to fajne. Avšak bola testovaná presnosť?
Ja mám vyrobené niečo veľmi podobné.
Sčítavam pulzy a potom raz za hodinu ich pošlem na server.
Napriek tomu som zistil, že mi to uteká.
Tak som si vyrobil generátor pulzov a zistil som, že presnosť je tak 0,5% -> t.z. cca do 5impulzov z tisíc sa stratí.
Prerábal som rôzne kód, checkoval som to aj priamo v Loopke tam sa to zlepšilo na cca 0,1% ale aj tak som nedosiahol úplnú presnosť.

Máte to lepšie? Ak áno vedeli by sme to prekonzultovať?
Ďakujem
Palo

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button