Windows 95 majú 25 rokov. Hranaté šedé okná a ponuka Štart uchvátili davy

Windows 95 majú 25 rokov. Hranaté šedé okná a ponuka Štart uchvátili davy
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  194 zobrazení
0
 0
Zaujímavosti

24. augusta 1995 vystúpil Bill Gates za tónov Start Me Up od Rolling Stones na pódium a predstavil nový produkt, ktorý mal čoskoro zmeniť Microsoft aj samotný svet. Na scéne objavili Windows 95 a vedľa nich tiež Internet Explorer, ktorý sa mal na dlhé roky stáť okienkom do internetu pre prvú generáciu domácich surferov. Microsoft pri propagácii novinky rozhodne nešetril. Okrem iného zaplatil skupine Rolling Stones tri milióny dolárov za použitie ich skladby v propagačnom videu. Redmondská spoločnosť bola zároveň vôbec prvou firmou, ktorej kapela odsúhlasila použitie ich skladby v reklame.

Z Windows 95 sa prakticky okamžite stal obchodný trhák. Počas prvej hodiny záujemcovia rozobrali viac ako milión krabíc a deväťdesiat päťky obsadili post najpredávanejšieho operačného systému.

Mohlo to dopadnúť inak

Na prípravách Windows 95 začali v Microsofte pracovať v marci 1992; tesne po vydaní Windows 3.1. V tom čase prebiehal paralelne tiež vývoj sieťovej verzie Windows 3.11 for Workgroups a Windows NT 3.1. Prvé špecifikácie systému vyvíjaného pod kódovým označením Chicago boli dokončené 30. septembra 1992.

Systém definitívne zodpovedal otázku na prelome 80. a 90. rokov, kto naozaj ovládne pracovnú stanicu a osobný počítač. Hoci mal Microsoft vďaka DOS a spolupráci s IBM nakročené k tomu, aby to bol práve on, na scéne bola hromada systémov kompatibilných s platformou IBM PC a samo IBM si v Microsofte objednalo vývoj operačného systému OS / 2.

OS / 2 mal byť maximálne kompatibilný s aplikáciami DOS a Windows, systém bol však zároveň oveľa pokročilejší než ranné verzie Windows na prelome desaťročí. Spočiatku sa predpokladalo Windows obsadí počítače iba bežných používateľov, kdežto OS / 2 počítače náročnejšej klientely a podniky.

Nebyť podnikových Windows NT, ktoré Microsoft vyvíjal paralelne s Win95, mohlo to všetko dopadnúť úplne inak, lenže Windows sa tým nakoniec presadili aj v podnikoch, kdežto na OS / 2 sa postupne zabudlo. Istý podiel svojho času získal snáď len na niektorých termináloch - napríklad v bankomatoch.

Nové grafické užívateľské rozhranie

Ale späť k Windows 95. Systém ohromil verejnosť predovšetkým svojím novým užívateľským rozhraním, ktoré urobilo hrubú čiaru za minulosťou éry Windows 3.x a prinieslo na pracovnú plochu prvky, ktoré sa vlastne až na epizódu s Windows 8 dodnes príliš nezmenili.

Od roku 1995 tak máme hlavnú lištu so systémovými nástrojmi a časom pri pravom okraji a systémovým roletovým menu pri ľavom okraji. Áno, hlavne máme odvtedy onú modernú ponuku Štart, ktorá síce sama o sebe nie je vynálezom Microsoftu, ale stala sa súčasťou DNA jeho GUI a UX. Keď od nej preto vo Windows 8.0 nakrátko upustili a nahradila za celoobrazovková šachovnica dotykového prostredia Metro, zožal kritiku komunity a mnoho užívateľov radšej zostalo pri Windows 7.

Ďalšie zásadnou novinkou, ktorú dnes považujeme za samozrejmosť, bolo zavedenie konceptu plug and play. Cieľom bolo zjednodušenie inštalácie periférií, kedy systém po pripojení automaticky detekoval hardvér, vyhľadal a nainštaloval zodpovedajúce ovládače.

Treba podotknúť, že na svoju dobu išlo síce o radikálne vylepšenie, pretože inštalácia hardvéru často vyžadovala až šamanské schopnosti, avšak nie vždy všetko fungovalo tak, ako by sme si predstavovali.

Internet Explorer

Čo Windows 95 potrebovali k chodu?

  • Procesor: Intel 386DX a vyššie
  • Operačná pamäť: 4 MB RAM
  • Pevný disk: 40 MB
  • Periférie: Disketa, myš, klávesnica, VGA monitor, modem

 

Nezabudnuteľný MS DOS

Nesporným prínosom pproti operačnému systému MS DOS bol prechod zo 16-bitové architektúry na 32-bitovú. K úplnému odtrhnutiu od platformy DOS však došlo až o mnoho rokov neskôr. "Deväťdesiat päťky" stále vyžadovali DOS pre niektoré operácie a programy. Kompatibilita so 16-bitovou aplikáciami pre staršie operačné systémy bola jedným z hlavných požiadaviek na Windows 95.

Kým jadro operačného systému bolo plne 32-bitové, tak veľká časť kódu (najmä v oblasti užívateľského rozhrania) zostala 16bitová z dôvodov výkonu, kompatibility aj časových obmedzení. To malo zásadný vplyv na neslávnu stabilitu systému a viedlo k častým haváriám aplikácií.

DOS bol stále neoddeliteľnou súčasťou, bol načítaný počas zavádzania a užívatelia mohli pri spustení stlačením klávesu F8 zabrániť načítanie grafického prostredia a pracovať iba v jeho textovom režime. To vyvolalo rozsiahlu diskusiu medzi laickou i odbornou verejnosťou a otázky točiace sa okolo, či sú Windows 95 skutočným operačným systémom, alebo len grafickou nadstavbou DOSu.

Udržiavanie systému MS-DOS v pamäti umožňovalo Windows 95 používať staré ovládače hardvéru v prípadoch, keď nebol k dispozícii vhodný softvér pre Windows. Pamätníci si možno spomenú napríklad na zvukové karty, ktorých konfigurácia bola zapísaná v zavádzacích súboroch autoexec.bat a config.sys. Windows 95 boli tiež schopné používať 16-bitové ovládače pre Windows 3.x.

Príchod IE, USB a DirectX

Nové grafické užívateľské rozhranie však nebolo jedinou novinkou. A ďalšie novinky dorazili počas nasledujúcich mesiacov vo forme servisných balíčkov. Windows 95 tak postupne dostali spomínaný Internet Explorer, ktorý bol spočiatku distribuovaný samostatne, Microsoft ďalej postupne dokončil transformáciu na 32-bitový systém, naučil sa pracovať s USB, ponúkol hernú technológiu DirectX alebo napríklad súborový systém FAT32.

Zvyšok príbehu už poznáte. Na Windows 95 postupne nadviazali Windows 98, Windows Me, potom Microsoft zjednotil domáce Windows s podnikovou vetvou NT, a zrodil sa tak rad začínajúcich Windows 2000 a končiac súčasnými desiatkou.

A len tak mimochodom, z Billa Gatesa sa stal na dlhé roky najbohatší človek planéty a z Microsoftu na prelome storočia najbohatšia firma obchodovaná na americkej burze.

Archaická zaujímavosť

Napriek skutočnosti, že rozšírená podpora systému skončila v roku 2001, Windows 95 stále nachádza uplatnenie v rôznych projektoch nadšencov – podarilo sa ho spustiť na konzole Xbox či hodinkách Apple Watch.

 

Autor článku : Jakub Čížek, Richard Chrenek

Zdroj článku : zive.cz



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button