Z vyslúžilých batérií elektromobilov si môžete urobiť domáce úložisko.

Oplatí sa to?
Z vyslúžilých batérií elektromobilov si môžete urobiť domáce úložisko.
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  742 zobrazení
2
 0
Batérie a akumulátory

Domáce batériové úložisko energie nemusí slúžiť len na ukladanie energie vyrobenej solárnymi panelmi či inými zdrojmi obnoviteľnej energie. Veď v prípade výpadku elektriny výborne poslúži ako záložný zdroj. Tieto systémy, ako napr. Tesla Powerwall, však nie sú lacné. Je ich ale možné vyrobiť svojpomocne z vyslúžilých batérií elektromobilov.

Sofistikované domáce batériové úložisko Tesla Powerwall s kapacitou 13,5 kWh a výkonom až 7 kW stojí 7 200 €, plus ďalších 1 600 € „zhltne“ podporný hardvér (ceny na nemeckom trhu). Nie na každom trhu (vrátane nášho) je pritom dostupné. Pedro Lima z Pushevs sa preto pozrel na to, či sa oplatí urobiť takéto zariadenie svojpomocne s využitím starých batérií z elektromobilov.

Uvádza pritom, že na takéto zariadenie, ktoré sa označuje ako Energy Storage System (ESS), je treba ovládač nabíjania MPPT, DC/AC sínusový invertor a samozrejme batérie. Prvé 2 menované veci sú podľa neho relatívne lacné, preto sa zameriava na priblíženie cien batérií.

Dnes už nie je problém kúpiť nové batériové články, ktoré môžu vyjsť na 199 € za 1 kWh. Dostupné (napr. na eBay) sú však aj batériové moduly z vyslúžilých batérií elektromobilov, čím sa dá ušetriť čas aj peniaze. Treba si tiež uvedomiť, že prínosom tohto riešenia je aj to, že sa batérie dostanú do 2. fázy recyklácie.

Ceny použitých batérií

Lima odporúča použité batérie z elektromobilov BMW i3 a Tesla. Výrobcom batériových článkov pre BMW i3 je spoločnosť Samsung SDI, pričom sa v nich doteraz vystriedali 3 generácie. Tú prvú (LMO / NCM v rámci 60 Ah batérie) ale Lima neodporúča, pokiaľ nie je dostupná za naozaj dobrú cenu. Priemerná cena týchto batérií sa pohybuje v rozmedzí 170 až 190 € za 1 kWh.

Čo sa týka batérií Tesla / Panasonic, tie sú drahšie. Ich priemerná cena sa pohybuje od 190 do 230 € za 1 kWh. Dáta však ukazujú, že tieto batérie majú vo všeobecnosti výbornú životnosť a ich kapacita degraduje veľmi „pomaly“.

Vo veľkom sú tiež dostupné batérie z Nissanu Leaf 1. generácie, avšak Lima tieto batérie neodporúča, pokiaľ nie sú ponúkané za naozaj nízke ceny. A to hlavne z dôvodu nízkej zostatkovej kapacity, nakoľko kvôli absencii TMS systému vo vozidle zvyknú degradovať rýchlejšie ako spomínaní „konkurenti“. To okrem iného môže znamenať, že budete potrebovať väčší a ťažší „kus“ batérie, čo nemusí byť praktické. Ich cena: 140 až 190 € za 1 kWh.

Domáci kutili si tak môžu prísť na svoje a použitím vyslúžilých batérií elektromobilov ušetriť nielen peniaze, ale aj kúsok „životného prostredia“, keďže nie je kvôli ním potrebná výroba nových batérií. Každá „troška“ sa pritom počíta. Otázna však môže byť „legálnosť“ používania necertifikovaného zariadenia.

Zdroj : www.teslamagazin.sk

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button