Batest - jednoduchý tester 12V olovených akumulátorov za pár drobných

Batest - jednoduchý tester 12V olovených akumulátorov za pár drobných
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  839 zobrazení
3
 0
Zaujímavé zapojenia

Tester batérie, alebo v skratke "Batest" slúži ku kontrole napätia 12V oloveného akumulátora, poprípade palubného napätia v automobile. Na toto zapojenie je na internete značné množstvo variácií, či už s klasickými THT, alebo "modernejšími" SMD komponentami. Zapojenie je natoľko jednoduché, že ho zvládne aj úplný začiatočník, nakoľko v sebe neukrýva žiadne záludnosti a funguje na prvé zapojenie, len je nutné nastaviť správne napäťové úrovne pre merané napätia pomocou trimrov R2 a R3.

Schéma zapojenia

batest schéma

V konštrukcii je použité klasické zapojenie dvojice operačných zosilňovačov v komparačnom zapojení. V zapojení je možné použiť aj dnes už skôr muzeálny integrovaný obvod 1458 z produkcie spoločnosti Tesla, ale v tomto zapojení je zvolená jeho novšia kompaktibilná náhrada v podobe integrovaného obvodu NE5532. Komponenty R5 a D1 vytvárajú referenčné napätie pre integrovaný obvod. R1 - R4 slúžia ako delič napätia pre meranie jednotlivých meraných  napäťových úrovní.

Na výstupoch operačných zosilňovačov sa menia logické hodnoty a podľa toho svieti príslušná led dióda. Zenerova dióda D2 slúži na to aby červená LED dióda nesvietila pri nízkej napäťovej úrovni výstupu operačného zosilňovača.

Osadzovací plán

Osadzovací plán zapojenia testera akumulátorov Batest.

Plošný spoj pre tester akumulátorov Batest. Osadzovací plán aj DPS sú v rozlíšení 600dpi. Skutočná veľkosť DPS ​​je 36 x 26 mm.

Nastavenie

Na nastavenie modulu budete potrebovať regulovateľný zdroj do 15VDC a poprípade aj vhodný digitálny multimeter. Na vstupné svorky privedieme z regulovateľného zdroja napätir 12,5VDC a trimrom R2 nastavíme okamih, kedy sa rozsvieti zelená LED dióda D5. Potom privedieme napätie 14,5VDC a trimrom R3 opäť nastavíme okamih rozsvietenia červenej LED diódy D3.

Pri napätí <12,5VDC svieti žltá dióda. Prúdový odber modulu je 18 až 24 mA, podľa toho, aké je napätie na vstupe a ktorá dióda práve svieti. Po celkovom nastavení je vhodné zmerať nastavené hodnoty odporu trimrov a nahradiť ich malými rezistormi.

Napäťové úrovne

Napäťová úroveň Rozsvietená LED
U < 12,5VDC svieti žltá LED
U > 12,5VDC - 14,5VDC svieti zelená LED
U > 14,5VDC svieti červená LED

 

Zoznam použitých komponentov

R1 27k
R2, R3 2k2 odporový trimer na ležato 10mm
R4 15k
R5 1k
R6, R7 680R
R8 560R
D1 5,1V zenerová dióda
D2 3,6V zenerová dióda (KZ 140  Tesla)
D3 3mm červená LED dióda
D4 3mm žltá LED dióda
D5 3mm zelená LED dióda
IC1 NE5532 (1458 Tesla)

 

Zdroje : NE5532 Datasheet (eng) - klikni

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button