Funkčný generátor UNI-T - UTG9005C-II

Funkčný generátor UNI-T - UTG9005C-II
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  356 zobrazení
0
 0
Recenzie meracej techniky

S cenou okolo 170 € (september 2020) je UTG9005C-II veľmi zaujímavým stolovým funkčným generátorom zo stajne Uni-Trend (UNI-T). Zariadenie generuje výstupné signály až do 5 MHz s rozlíšením 14 bitov a vzorkovacou rýchlosťou 125 MSa / s.

Úvod k modelu UTG9005C-II

Vlastnosti UTG9005C-II
Tento generátor funkcií s rozmermi 235 mm x 110 mm x 310 mm a hmotnosťou 2,8 kg nie je žiadnym orezávatkom, ale typickým stolovým zariadením. Ako ukazuje fotografia nižšie, osem rohov zariadenia je opatrených robustnými gumenými "nárazníkmi", pod ktorými je osem skrutiek, ktoré spájajú tri časti krytu do jedného celku. Šedý kryt je vyrobený z kovu, predná a zadná doska z plastu. Rukoväť na prenášanie môžete zložiť na jedno kliknutie.

 

UTG9005C-II si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)

 

Prečo toto zariadenie

Ak budete hľadať "generátor funkcií" cez Google, nájdete desiatky zariadení v cenovom rozpätí od cca 10€ až do 200,00 €. Možno sa pýtate, prečo som si vybral UTG9005C-II na test. Mám na to niekoľko dôvodov:

  1. UTG9005C-II je cenovo zaujímavý stolový generátor funkcií.
  2. Aj keď sa jedná o čínske zariadenie nie je to zas až taký lacný šmejd.
  3. Zaujalo ma veľké množstvo tlačidiel, nie menej ako 41, pomocou ktorých rýchlo nastavíte každú funkciu a množstvo ďalších pomocou kombinácie klávesov.
  4. Pomocou tohto generátora môžete nastaviť výstupné napätie nielen vo Vpeak-to-peak, ako je to zvykom u tohoto druhu digitálnych zariadení, ale aj v režime Veff. Pretože každý, kto sa vyzná tradične vyjadruje sínusové napätia v efektívnej hodnote, je to oveľa pohodlnejšie, ako keby ste museli neustále prevádzať najvyššiu hodnotu.
  5. Zaujal ma aj druhý výstup, bohužiaľ skrytý na zadnej strane, ktorý dokáže dodať výkon 4 W do záťaže 8 Ω a má vnútornú impedanciu iba 2 Ω.

Celkovo dostatok dôvodov na to, aby som toto zariadenie otestoval.

Detail zadnej strany s BNC výstupom a USB konektorom.

 

Rozsah dodávky

UTG9005C-II sa štandardne dodáva v pevnej kartónovej škatuli s rukoväťou, ktorá obsahuje:

  • Generátor funkcií
  • 170 cm dlhý uzemnený sieťový kábel
  • 140 cm dlhý kábel USB-A na USB-B
  • 80 cm dlhý merací kábel  BNC / 2 x krokodíl svorka
  • 29-stranový anglický manuál. Softvér nie sú súčasťou dodávky, musíte si ho stiahnuť tu - klikni.

 

Dôležité upozornenie!

Tienenie konektorov BNC na prístroji je priamo spojené s uzemnením sieťovej zástrčky. Zem USB kábla (vrátane šasi počítača a monitora) je tiež spojená so zemou. Funkčný generátor preto nikdy nepripájajte k obvodu, ktorý nemá galvanické oddelenie od sieťového napätia! V takom prípade vždy použite oddeľovací transformátor.

 

Displej modelu UTG9005C-II

Zariadenie má farebný LCD displej "Enhanced Black Twisted Nematic" s rozmermi 11 cm x 4 cm. Na fotografii nižšie je zobrazené, čo sa dá na tomto displeji zobraziť. Displej je rozdelený na štyri časti so štyrmi riadkami, pričom každá zobrazuje údaje jedného dôležitého parametra výstupného signálu.

Ovládací panel

Rovnaké rozdelenie do prehľadných skupín nájdete aj na klávesnici. Nastavenie základných signálov je veľmi jednoduché. Najskôr vyberte parameter, napríklad frekvenciu alebo amplitúdu, potom pomocou numerickej klávesnice zadajte požadovanú hodnotu, vyberte jednotku (dBm / Hz , mVpp / kHz, Vpp / MHz,  Vrms / mHz, mVrms / s, º % / ms) a nakoniec tvar signálu (sínus, impulz atď.). Stlačením tlačidla "Output" sa nastavený signál objaví na výstupe BNC.

Špecifikácie UTG9005C-II pri sínusovom výstupnom napätí

  • Frekvenčný rozsah: 1 μHz ~ 5 MHz
  • Rozlíšenie nastavenia frekvencie: šesť číslic
  • Presnosť nastavenia frekvencie: 50 ppm za 90 dní
  • Celkové harmonické skreslenie až do 20 kHz: menej ako 0,2%
  • Špičkové výstupné napätie: max. 20,00 V.
  • Výstupné napätie efektívne: 7,071 V max.
  • Rozlíšenie nastavenia napätia: 4 číslice
  • Presnosť nastavenia napätia: ± 3%
  • Rovinnosť amplitúdy od 1 kHz: -0,1 dB pri 100 kHz

Špecifikácie UTG9005C-II pri obdĺžnikovom výstupnom napätí

  • Frekvenčný rozsah: 1 μHz ~ 5 MHz
  • Rozlíšenie nastavenia frekvencie: šesť číslic
  • Presnosť nastavenia frekvencie: 50 ppm za 90 dní
  • Čas stúpania a klesania: menej ako 50 ns
  • Nastavenie pracovného cyklu: 0,01% ~ 99,99%
  • Minimálna šírka impulzu: 80 ns
  • Jitter: 1 ns + 100 ppm periódy
  • Špičkové výstupné napätie: 20 V max.
  • Rozlíšenie nastavenia napätia: 4 číslice
  • Presnosť nastavenia napätia: ± 3%

Signál 5 MHz má periódu 200 ns. Bude zrejmé, že so špecifikovanou dobou nábehu 50 ns už nemôže zostať veľa z obdĺžnikovej vlny 5 MHz!

Špecifikácie UTG9005C-II pri trojuholníkovom výstupnom napätí

  • Frekvenčná odozva: 1 μHz ~ 200 kHz
  • Rozlíšenie nastavenia frekvencie: šesť číslic
  • Presnosť nastavenia frekvencie: 50 ppm za 90 dní
  • Nelineárnosť: max. 3%
  • Nastavenie pracovného cyklu: 0,0% ~ 100,0%
  • Špičkové výstupné napätie: 20 V max.
  • Rozlíšenie nastavenia napätia: 4 číslice
  • Presnosť nastavenia napätia: ± 3%

Je pozoruhodné, že tento generátor nemá rovnaký frekvenčný rozsah pre trojuholníkový signál tak ako pre sínus. 200 kHz v porovnaní s 5 MHz je samozrejme celkom málo. Nastavením pracovného cyklu na 0% a 100% získate takmer ideálny rastúci alebo klesajúci zub.

Výstupný výkon

Ako už bolo uvedené, výstup BNC na zadnej strane zariadenia poskytuje maximálny výkon 4 W  pri zaťažení 8 Ω. Maximálne výstupné napätie je 23 V medzi vrcholom a maximálny výstupný prúd 750 mA. Šírka pásma tohto výkonového zosilňovača je 200 kHz, výstupná impedancia menej ako 2 Ω.
Tento výstup sa aktivuje až po dlhšom stlačení tlačidla "Výstup" najmenej na dve sekundy. LED dióda na tomto tlačidle potom bude pomaly blikať. Následne sa deaktivuje výstup na prednom paneli. Musíte si teda vybrať medzi jedným z dvoch výstupov.

Ostatné vlastnosti

Zariadenie ako UTG9005C-II má veľa funkcií, ktoré nebudete používať každý deň, ale napriek tomu by som ich mal spomenúť:

  • Nastavenie posunu výstupného signálu - Ofset výstupného napätia je možné nastaviť maximálne na ± 10 V. Ak však súčet nastavenej amplitúdy plus offset presiahne ± 20 V, zariadenie odmietne vykonať zadaný offset.
  • Generátor šumu - Po stlačení tlačidla "Noise" sa z generátora stane "generátor pseudonáhodného šumu". Digitálne generovaný šumový signál má širokú šírku pásma avšak môžete nastaviť iba veľkosť tohto signálu, nie frekvenciu. Takýto signál je tiež známy ako "Gaussovský šum".
  • Generovanie ľubovoľných tvarov signálov - Po stlačení tlačidla "Arb" môžete pomocou kurzorových klávesov hore a dole vyvolať jeden z dvadsiatich špecificky tvarovaných signálov. Frekvenčný rozsah týchto signálov je až 1 MHz. Tieto signály tiež pozostávajú zo 14 bitov s maximálnou vzorkovacou frekvenciou 125 MSa / s. Na obrázku nižšie je niekoľko z týchto dvadsiatich dostupných signálov.
  • Výstup synchronizácie - Po stlačení tlačidla "SYNC" druhý konektor "Input / CNT / Sync" na prednom panely zobrazí signál kompatibilný s TTL, ktorý je vo fáze s výstupným signálom.
  • Nastavenie fázového posunu - Tlačidlo "Phase" vám umožňuje nastaviť fázový posun ± 360 ° medzi synchronizačným signálom a výstupným signálom.
  • Meranie frekvencie - Po stlačení tlačidla "Count" sa generátor stane digitálnym meračom frekvencie - čítačom, pre signály kompatibilné s TTL na konektore "Input / CNT / Sync" s frekvenčným rozsahom do 100 MHz. UTG9005C-II počíta frekvenciu a pracovný cyklus použitého signálu.

Generovanie ľubovoľných tvarov signálov.

Generovanie konštantných signálov pomocou UTG9005C-II

Nastavenie „HighZ“ alebo „50 Ω“
Modrým tlačidlom "System" a ľavým a pravým kurzorovým tlačidlom môžete definovať niektoré systémové nastavenia, napríklad intenzitu displeja a aj to, či po stlačení klávesu budete počuť (otravné) pípnutie alebo nie, a zároveň aj obnoviť výrobné nastavenia.
Dôležitejšia je však voľba medzi "HighZ" alebo "50 Ω". Pri prepínaní medzi týmito dvoma možnosťami si všimnete, že indikácia amplitúdy signálu na displeji sa náhle zmení o dvojnásobok. Čo s tým?
U zariadenia, ako je UTG9005C-II, sa veľkosť výstupného signálu zjavne nemeria, ale nastavuje sa zmenou zosilnenia obvodu DAC. Teraz má tento obvod vnútorný odpor 50 Ω. Ak pripojíte generátor k externému obvodu, výstup sa zaťaží vstupným odporom tohto obvodu. Preteká prúd a generuje pokles napätia cez vnútorný odpor 50 Ω.
Preto je veľkosť výstupného signálu zobrazená na displeji platná, iba ak nezaťažujete generátor. Ak pripojíte zariadenie k vstupu testovaného audio zosilňovača so vstupným odporom 47 kΩ, bude chyba zanedbateľná. Ak však na výstup generátora pripojíte koaxiálny kábel s impedanciou 50 Ω, ktorý má zakončovací odpor 50 Ω, vytvorí sa delič napätia medzi výstupným odporom 50 Ω generátora a 50 Ω zakončovacím odporom kábla. Skutočné výstupné napätie potom klesne na presnú polovicu hodnoty zobrazenej na displeji. Ak používate generátor týmto spôsobom, musíte pomocou tlačidla "System" zvoliť možnosť "50 Ω". Zobrazená indikácia veľkosti výstupného signálu sa potom zdvojnásobí. Ak však pripájate generátor k obvodu s veľkým vnútorným odporom, čo obvykle býva, musíte zvoliť možnosť "HighZ".

Nastavenie výstupného signálu
Predpokladajme, že potrebujete sínusovú vlnu s frekvenciou 12 kHz a efektívnou hodnotou 750 mV. Potom musíte použiť tieto tlačidlá:

  1. Stlačte tlačidlo "Freq", začne blikať ľavá číslica zobrazenia frekvencie.
  2. Na numerickej klávesnici zadajte "1" a "2".
  3. Stlačte tlačidlo "mVpp / kHz".
  4. Na displeji sa zobrazí "12,0000 kHz".
  5. Stlačte tlačidlo "Ampl", začne blikať ľavá číslica displeja amplitúdy.
  6. Na numerickej klávesnici zadajte "7", "5" a "0".
  7. Stlačte tlačidlo "mVrms / s".
  8. Na displeji sa zobrazuje "750 mVrms".
  9. Zvážte výber možnosti "HighZ" alebo "50 Ω" v závislosti od zaťaženia.

Týmto  jednoduchým a rýchlym spôsobom môžete upraviť výstupný signál generátora podľa svojich predstáv.

Rýchla zmena nastavenej hodnoty
Ak chcete trochu pozmeniť nastavenú frekvenciu, môžete to urobiť pomocou kurzorových klávesov hore a dole. Stlačte "Freq", pomocou pravého kurzora aktivujte pravú číslicu odpočtu a stlačte kurzor hore a dole. Teraz uvidíte, že generovaná frekvencia sa rýchlo znižuje alebo zvyšuje. Ideálna metóda na rýchle vyhľadanie poklesu frekvencie filtra!
Rovnaký vtip môžete hrať aj s nastavením amplitúdy, napríklad aby ste rýchlo našli úroveň orezania výkonového zosilňovača.

Nastavenia sa zachovajú
Nastavenia, ktoré sú aktívne počas používania generátora a po jeho vypnutí, budú okamžite opäť aktívne po opätovnom zapnutí prístroja.

Testovanie špecifikácií

Na takom všestrannom prístroji je samozrejme možné vykonať takmer nekonečné množstvo testov. Testovali som špecifikácie tých parametrov, ktoré v každodennej praxi najviac využijete.

Presnosť frekvencie
Nepodarilo sa mi zachytiť žiadnu podstatnú merateľnú nepresnosť.

Presnosť výstupného napätia naprázdno
Podľa špecifikácií sa výstupné napätie rovná nastavenej hodnote v rozmedzí ± 3%. Skontroloval som to bez zaťaženia kontrolou efektívnej hodnoty 1 kHz sínusovej vlny. Ako referenciu som použil multimetr VC650BT od Voltcraft do 100 mV, menšie napätia som skontroloval na analógovom mV metri PM2454 od spoločnosti Philips.
Výsledky sú uvedené v nasledujúcej tabuľke a sú vynikajúce.

Efektívne napätie 1 kHz sínus Napätie merané bez záťaže
1 mV 1 mV
2 mV 2 mV
5 mV 5 mV
10 mV 10 mV
20 mV 20 mV
50 mV 50 mV
100 mV 0.1012 V
200 mV 0.2025 V
500 mV 0.5008 V
1000 mV 1.0029 V
2000 mV 2.0051 V
5000 mV 5.029 V

 

Veľmi pôsobivá je skutočnosť, že zo zariadenia efektívne vychádza napätie 1 mVeff takmer bez šumu. V oscilograme nižšie je spriemerované šumové a kvantizačné artefakty môjho digitálneho osciloskopu. Výsledkom je nádherná sínusová vlna. Pri tak malých výstupných signáloch je na výstupe určitý posun (nameraný +5 mV).

Rovinnosť sínusového výstupu
Podľa špecifikácií je sínusový výstup priamo na -0,1 dB pri 100 kHz. Bol som zvedaví, ako vyzerá rovinnosť na vyšších frekvenciách. Na fotografii nižšie som najskôr umiestnil 1 V sínusovú vlnu s frekvenciou 1 kHz a vrcholy označili dvoma horizontálnymi kurzormi. Potom sa frekvencia zvýšila na 5 MHz. Ako ukazuje oscilogram, na signáli 5 MHz nie je viditeľný pokles napätia. Fotografia tiež jasne ukazuje, aký čistý je tvar signálu pri 5 MHz.

Výstupné napätie pri zaťažení a výstupná impedancia
Opäť sme nastavili sínusový signál 1 Veff a 1 kHz. Výstup bol zaťažený rezistormi s toleranciou 0,1% a bolo merané výstupné napätie. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Z toho možno odvodiť, že generátor môžete zaťažiť odporom 10 kΩ a vyšším bez toho, aby ste na skutočnom výstupnom napätí vytvorili chybu viac ako -1%. Z údajov spodného merania je možné vypočítať vnútorný odpor generátora ako 50,63 Ω. Výborne!

Odolnosť voči zaťaženiu 1Veff /1kHz / Sínus Namerané napätie
1.0029 Veff
1 MΩ 1.0027 Veff
100 kΩ 1.0023 Veff
10 kΩ 0.9930 Veff
1 kΩ 0.9504 Veff
100 Ω 0.6658 Veff

 

Celkové harmonické skreslenie sínusového napätia
Vďaka digitálnemu rozlíšeniu 14 bitov a vzorkovacej frekvencii 125 MSa / s musí byť rekonštruovaný signál sínusovej vlny celkom bez kvantizačného skreslenia. Podľa špecifikácií je harmonické skreslenie v audio rozsahu do 20 kHz menšie ako 0,2%. Opäť pracujeme s sínusovým napätím 1 Veff. Výsledky sú zhrnuté v nasledujúcej tabuľke. Najnižšie harmonické skreslenie bolo namerané pri 1 kHz ako 0,07%. Hodnota, o ktorej môže veľa starých analógových generátorov sínusového signálu iba snívať!

Frekvencia 1Veff Sínus Harmonické skreslenie
10 Hz 0.25 %
20 Hz 0.18 %
50 Hz 0.12 %
100 Hz 0.08 %
200 Hz 0.08 %
500 Hz 0.08 %
1 kHz 0.07 %
2 kHz 0.07 %
5 kHz 0.08 %
10 kHz 0.11 %
20 kHz 0.14 %

 

Oscilogram nižšie jasne ukazuje, že zvyškové napätie pozostáva z malých krokových napätí prítomných na signáli, ktoré sú spôsobené nelinearitami v DAC, takzvanými kvantizačnými artefaktmi.

Čas nábehu obdĺžnikového napätia
Podľa špecifikácií sú doby nábehu a pádu menej ako 50 ns. Podľa nižšie uvedeného merania s obdĺžnikovým signálom 1 MHz a špičkovou hodnotou 10 V poskytuje vzorka, ktorá bola testovaná, ukazuje dobu nábehu 35 ns.

Zobrazenie štvorcovej vlny v závislosti na frekvencii
Ako už bolo uvedené vyššie, o peknej štvorcovej vlne 5 MHz pri nábehu 35 ns nemôže byť ani reči. Ako ukazujú obrázky nižšie, signál o veľkosti 1 MHz prestane čoskoro vyzerať ako použiteľná štvorcová vlna.

Výstupný výkon
Bol testovaný efektívnym programovaním sínusovej vlny 1 kHz a 5 Veff a meraním napätia s otvoreným výstupom so záťažou s výkonovým odporom 8,115 Ω. Z toho sa dala vypočítať výstupná impedancia 0,67 Ω. To je oveľa menej ako špecifikovaná "a menšia ako 2 Ω". Meralo sa tiež harmonické skreslenie. To bolo na dané parametrami iba 0,12%. Opäť vynikajúce technické parametre!

Presnosť indikácie efektívnej hodnoty
Ako je známe, efektívna hodnota striedavého napätia označuje hodnotu priameho napätia, ktoré generuje toľko tepelného výkonu v čisto odporovom rezistore ako namerané striedavé napätie. Zaujímavé bolo, ako si UTG9005C-II vedie v tejto oblasti. Meralo sa to nastavením generátora na frekvenciu 1 kHz a efektívne výstupné napätie 1 Veff. Potom som prepínal medzi rôznymi formami signálu a efektívna hodnota sa merala zakaždým pomocou multimetra VC650BT. Pokiaľ ide o túto špecifikáciu, nie je možné UTG9005C-II čo vytknúť. Jediným bodom je, že táto presná indikácia efektívnej hodnoty sa nevzťahuje na šumový signál a dvadsať predprogramovaných ľubovoľných tvarov signálu.

Funkcie modulácie a rozmietania AM a FM

Samozrejme, s UTG9005C-II môžete tiež modulovať výstupný signál v amplitúde a frekvencii a môžete ním prechádzať. Zatiaľ nemám nič iné ako pochvalu za intuitívny spôsob, akým môžete nastaviť výstupný signál pomocou niekoľkých stlačení klávesov. Toto je však tak trochu komplikovanejšie pri funkciách modulácie a rozmietania. To súvisí so skutočnosťou, že môžete nastaviť veľa údajov s moduláciou:

  • AM alebo FM modulácia
  • Frekvencia nosnej vlny
  • Tvar signálu nosnej vlny
  • Pracovný cyklus
  • Amplitúda nosnej vlny
  • Interná alebo externá modulácia
  • S vnútornou moduláciou frekvencie modulačného signálu
  • S vnútornou moduláciou tvaru signálu modulačného signálu
  • Hĺbka modulácie

Ak chcete nastaviť všetky tieto funkcie, je k dispozícii tmavosivé tlačidlo "Mode" a musíte pracovať so štyrmi kurzorovými klávesmi a klávesom "STF / MOD". Po jednom stlačení tlačidla "Mode" vstúpite do režimu nastavenia modulácie a rozmietania. Druhé stlačenie a ste späť v režime nastavenia pre konštantné výstupné signály. Po zapnutí modulačného režimu generátor automaticky vyberie moduláciu AM.

Niekoľko rád k používaniu..
V súvislosti s týmto článkom zachádza príliš ďaleko, aby som podrobne rozobral všetky tieto funkcie tohoto generátora - a je ich naozaj dosť. Všetko je dobre vysvetlené podrobne krok za krokom v manuáli. Postup je však taký komplikovaný, že keď nabudúce budete potrebovať modulovaný signál, zaručene si prečítate znova príručku, respektíve ju budete mať určitý dosah položenú na generátore (pre prípad). S tlačidlom "OK" sa navyše zaobchádza "svojsky". Niekedy musíte výber potvrdiť, niekedy nie.
Môžeme vám dať niekoľko rád, ako uľahčiť nastavenie tohto generátora.
Na displeji sa zobrazí "STD" a "MOD". "STD" znamená v skratke "štandard" alebo v tomto prípade nastavenie nosiča. "MOD" znamená "modulátor", a teda nastavenie modulačného signálu. Jedna z dvoch indikácií je vždy podčiarknutá, čo znamená, že môžete nastaviť práve tú položkul. Medzi dvoma signálmi sa prepínate tlačidlom "STD / MOD".
Po stlačení tlačidla "Mode" môžete pomocou ľavého a pravého kurzora zvoliť medzi:

  • AM modulácia
  • FM modulácia
  • Lineárne rozmietanie
  • Logaritmický priebeh

Túto voľbu potvrdíte tlačidlom "OK".
Potom môžete vybrať jeden z parametrov, ktoré sa majú nastaviť pomocou kurzorov hore a dole.
Pre moduláciu sú to:

  • ModFreq: frekvencia modulačného signálu
  • A Dev: hĺbka modulácie v AM, 0% ~ 120%
  • F Dev: frekvenčná odchýlka pri FM, 1 μHz ~ 1 MHz

Na rozmietanie sú to:

  • Freq1: Počiatočná frekvencia rozmietania
  • Freq2: konečná frekvencia rozmietania
  • Time: čas rozmietania, 1 ms ~ 500 s

Niekoľko príkladov modulácie
V ľavom oscilograme je 100 kHz sínusová nosná modulovaná s 50% AM so sínusovým modulačným signálom na frekvencii 10 kHz. V pravom oscilograme je sínusová nosná vlna 10 kHz modulovaná pomocou FM s modulačným signálom 2 kHz s odchýlkou ​​5 kHz.

Softvér "Správca zariadení"

Inštalácia
Stiahnutý súbor "UTG9000C-II.zip" musíte rozbaliť vo vlastnom priečinku na pevnom disku. V tomto priečinku nájdete súbor "Device manager Installer.exe", ktorý si môžete bez problémov nainštalovať do počítača so systémom Windows. Potom choďte do podpriečinka "DriverPack_Libusb" a kliknite na súbor "Installer.bat". Teraz sa načíta potrebný USB ovládač.

Spustenie programu "Správca zariadení"
Pripojte generátor funkcií k portu USB na počítači pomocou dodávaného kábla USB-A na USB-B. Systém Windows teraz vyhľadá ovládač a nainštaluje ho do vášho počítača. Počas inštalácie je na plochu nainštalovaný odkaz. Ak naň kliknete, na obrazovke sa zobrazí nie veľmi pôsobivé okno nižšie.
Presuňte myš na "Devices", kliknite pravým tlačidlom myši a kliknite na možnosť "Scan" ľavým tlačidlom myši. Softvér prehľadá UTG9005C-II v jednom z troch možných pripojovacích systémov LAN, USB alebo COM a zobrazí identifikačný kód zariadenia.
Presuňte myš nad ňu a kliknite pravým tlačidlom myši. Teraz uvidíte dve možnosti:

  1. RUN Virtual Control Panel
  2. RUN Arbitrary Waveform Editor

Obidva pomocné programy môžete otvoriť kliknutím ľavým tlačidlom myši.

Virtuálny ovládací panel
Ak vyberiete túto možnosť, na obrazovke sa zobrazí pekne navrhnutý ovládací panel UTG9005C-II a pomocou myši môžete ovládať všetky tlačidlá.

Editor ľubovoľných signálov
Pomocou tohto pomocného programu prevezme celú obrazovku program s názvom "Signal Studio". Tento veľmi základný program vám umožňuje vytvárať ľubovoľné krivky. Na tento účel je k dispozícii množstvo jednoduchých nástrojov na kreslenie a do svojej tvorby môžete zahrnúť predpripravené tvary signálov, napríklad polsínusovú vlnu. Pretože tento softvér nikdy nepočul o fenoméne "klikania kurzora myši na body mriežky", je takmer nemožné nakresliť pekný nepretržitý signál.
Potom je samozrejme zámerom odoslať tento ľubovoľný priebeh do generátora funkcií. To sa mi však nepodarilo. Možnosť ponuky, ktorá riadi túto komunikáciu, zjavne očakáva, že UTG9005C-II bude pripojený k portu COM, a nie k portu USB.
O tomto programe nie je poskytnutá žiadna dokumentácia, takže hľadanie riešenia tohto problému nie je možné. Navyše považujem tento programový nástroj za celkom nepoužiteľný, a preto som mu nevenoval ďalšiu pozornosť a z počítača som ho odstránil.

Verdikt na UTG9005C-II

Bude zrejmé, že zo samotným zariadením som celkom spokojný a môžem ho iba doporučiť. Nezaznamenal som pri žiadnom teste výsledky, pri ktorých by boli výsledky horšie ako hodnoty uvedené výrobcom. Iba doby nábehu a dobehu impulzu mohli byť o niečo kratšie, takže zo zariadenia vychádza pekný obdĺžnik aj pri frekvencii vyššej ako 1 MHz.
Pre každého nadšenca, záujmový krúžok s elektronikou alebo technickú školu, ktorý hľadá dobrý a relatívne lacný generátor digitálnych funkcií, je UTG9005C-II podľa môjho názoru dobrou voľbou. Pokiaľ si ho chcete kúpiť, sú priložené 2 odkazy (hore a dole a ozaj budem rád ak ich použijete) na jeho priamu kúpu.

Ešte niečo na záver o dodávanom softvéri: absolútne nepoužiteľný a podľa mojich zistení ho s prehľadom predbehne akýkoľvek iný software, ktorý je dodávaný k podstatne lacnejším čínskym generátorom. Osobne si myslím, že si výrobca mohol dať viac záležať, nakoľko toto sa mi zdá ako nepodarená verzia beta 0.00000 -1.

UTG9005C-II si môžte zakúpiť prostredníctvom tohoto odkazu - klikni (Aliexpress)



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button