Nákup a test čínskych uhlíkových rezistorov

Nákup a test čínskych uhlíkových rezistorov
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  796 zobrazení
1
 0
Komponenty

Jednou z prvých vecí, ktorú by ste si pri zriaďovaní elektronickej dielne mali kúpiť, sú rezistory. Objednali sme si preto na skúšku 1000 kusovú sadu 0.5 W uhlíkových rezistorov z Číny a teraz sa pozrieme na ich kvalitu a čo to si o nich povieme.

Túto sadu 0.5W uhlíkových rezistorov si môžte objednať na tomto odkaze - klikni

Aké rezistory budete bežne potrebovať?

Možnností je niekoľko
Rezistory sú dostupné v hodnotách od 0,1 Ω do 10 MΩ, vo výkonoch od 1/8 W do 2 W, s toleranciami od 1% do 20% a sú vyrobené z uhlíkovou alebo kovovou vrstvou. Môžete si tiež vybrať medzi bežnými THD axiálnymi rezistormi s postrannými vývodmi do DPS, alebo modernými rezistormi SMD, ktoré sô určené pre montáž na povrch DPS a nájdete ich v každom modernom zariadení. Obe majú svoje klady a zápory a zároveň aj rôznu technológiu pre prípravu DPS a osádzanie.

Hodnoty rezistorov
Rozsah 0,1 Ω až 10 MΩ možno rozdeliť na niekoľko dekád, napríklad od 10 kΩ do 100 kΩ. V každej dekáde je definovaných niekoľko hodnôt, rezistorov a konečné hodnoty sú násobkami základných hodnôt. Tieto série rezistorov sa nazývajú "E - rady". Ak chcete začať kúpov rezistorov rady napríklad  E-12, je to dobrá voľba, pretože obsahuje dvanásť rezistorov z každej dekády a pri navrhovaní vašich zapojení či experimentovaní s jednoduchými obvodmi je táto voľba postačujúca.

Výkon - zaťaženie rezistorov
V súčasnej dobe sú štandardne používané rezistory pre zaťaženie 1/4 watt (250 mW) alebo dokonca 1/8 watt (125 mW). Odporúčame však použitie 1/2 W typov (0.5W). Nie sú príliš veľké, ale tiež ani malé a sú ideálne na použitie pri experimentovaní. Ich vývody sú od seba dostatočne vzdialené tak, že môžete bez problémov merať v obvode bez obavy z neželaného skratu, alebo iného poškodenia. Okrem toho sú štyri farebné prúžky, ktoré označujú ich hodnotu  ľahko čitateľné voľným okom.

Axiálne rezistory 1/8 (0.125W), 1/4 (0.25W), 1/2 (0.5W), 1 a 2 W v porovnaní s mierkou 1 cm x 1 cm.

Presnosť alebo tolerancia
K tomuto údaju v skratke - rezistory s presnosťou 5% sú dosť dobré pre takmer každé použitie.

Uhlíkový film alebo kovový film?
Rezistory s kovovou vrstvou sú vo všeobecnosti stabilnejšie ako uhlíkové rezistory a môžu sa preto vyrábať s menšími toleranciami - teda s vyššou výslednou presnosťou samotného rezistoru. Vo vašej dielni však môžete dobre pracovať s bežnými uhlíkovými rezistormi.

Radiálne alebo SMD rezistory?
Odpoveď je jednoduchá: SMD rezistory sú úplne nevhodné na experimentovanie s obvodmi, respektíve na výrobu prototypov vzhľadom kvôli zložitosti a počtu operácií potrebných pri ich osádzaní.

Pre porovnanie veľkosť SMD rezistora a klasického axiálneho rezistora v porovnaní s mierkou 1 cm x 1 cm.

Tisíc rezistorov za pár eur

K dispozícii sú rôzne sortimenty odporov
Ak zadáte do vyhľadávača napríklad "sada rezistorov", dostanete plno výsledkov a rôzne ceny  od 2,57 do 30,00 EUR. Vybrali sme punuku z  Banggood (pozri sponzorský odkaz na vrchu a konci tohto článku), ktorý stojí niečo vyše desať eur, v ktorom nájdete 1 000 1/2 W uhlíkových rezistorov a 100 rôznych hodnôt a 5% toleranciou. To znamená, že dostanete desať kusov každej hodnoty.

Doručenie
Balík bol objednaný 5.4.2020 a doručený bol kurierom (bez príplatku) 30.5.2020. Dodacia doba do jedneho mesiaca, nie je ničím nezvyčajná pre tento druh dodávok z Číny. Baleniu sa ako obvykle nevenuje takmer žiadna pozornosť. Aby sa ušetril čo najväčší prepravný objem, stovka sáčkov, každý s desiatimi odpormi, sa napchali do príliš malého plastového vrecka. Výsledkom je, že desiatky rezistorov majú pokrivené vývody, alebo sú povypadávané z papierových pásikov.
Hodnota rezistoru je vytlačená na papierovom pásiku, takže ich môžete ľahko identifikovať aj bez znalosti farebného kódu a a prácneho prepočítavania hodnoty.

Spôsob "sardinkového" balenia objednaných rezistorov.

Dodané hodnoty
Je však škoda, že sa dodáva iba 10 kusov pre každú hodnotu. V praxi sa napríklad často nepoužívajú rezistory s veľkosťou 1 Ω alebo 10 MΩ. Najmä tie vyššie sa dajú ľahko "vytvoriť" spojením viacerých vhodných hodnôt rezistorov. Keby sa takéto hodnoty dodávali v menšom počte, alebo aby si bolo možné zvoliť preferované hodnoty rezistorov priamo pri objednávke tak by to bolo oveľa lepšie napríklad, rezistory ktoré budete používať každý deň, napríklad 1 kΩ, 10 kΩ, 100 kΩ alebo 47 kΩ si zvolíte vo vyššom počte.

Hodnoty dodané v našom balíku
Jedna hodnota rezistora, 180 kΩ, napríklad nebola vôbec prítomná v balení, namiesto nej ale boli dodané 2 balenia rezistorov s hodnotou 150 Ω.

Špecifikácie dodávaných rezistorov
Dodávané rezistory sú vynikajúcej kvality a majú známu béžovú farbu pozadia, na ktorej môžete jasne rozlíšiť všetkých desať farieb kódovania. Rozmery rezistorov sú zhrnuté na obrázku nižšie.

Rozmery dodaných rezistorov.

Farebné značenie
Naučenie sa tohto farebného kódovania vám ušetrí do budúcna veľa času a frustrácie! Dodávané odpory sú kódované štandardizovaným spôsobom pomocou štyroch farebných prúžkov. Posledný prúžok má zlatú farbu, čo znamená, že rezistor má toleranciu ± 5%. Prvé tri krúžky definujú hodnotu rezistoru spôsobom, ktorý je vysvetlený na obrázku nižšie. Prvé dve prúžky udávajú číslice hodnoty, tretí prúžok násobiteľ hodnoty (Ω, kΩ, MΩ). V ilustrovanom príklade (žltá-fialová-červená) sa hodnota 47-krát sto rovná 4 700 Ω alebo 4,7 kΩ. Verte, že po niekoľkých mesiacoch každodennej práce s elektronikou poznáte tieto často používané farebné kódy už od pohľadu.

Tabuľka pre výpočet hodnoty rezistora.

Testovanie rezistorov

Presnosť rezistorov
Vybrali sme štrnásť rezistorov z celkového počtu 1 000 rezistorov a merali sme ich hodnotu pomocou presného ohmetra. Presnosť sme samozrejme prepočítali. Ako je zrejmé z nižšie uvedenej tabuľky, dodávané rezistory majú vynikajúcu kvalitu z hľadiska tolerancie. Iba rezistory 1 Ω a 10 MΩ mali väčšiu odchýlku, ako je povolená hodnota ± 5%. Ale možno je to preto, že použitý ohmeter má pri takýchto extrémnych hodnotách väčšiu odchýlku.

Hodnota rezistora Nameraná hodnota Percentuálna odchylka
1 Ω 1.06 Ω +6.0 %
4.7 Ω 4.80 Ω +2.1 %
10 Ω 10.2 Ω +2.0 %
47 Ω 46.8 Ω -0.43 %
100 Ω 99.7 Ω -0.30 %
470 Ω 469.8 Ω -0.09 %
1 kΩ 0.981 kΩ -1.9 %
4.7 kΩ 4.705 kΩ +0.10 %
10 kΩ 9.953 kΩ -0.47 %
47 kΩ 48.74 kΩ +3.7 %
100 kΩ 100.8 kΩ +0.8 %
470 kΩ 474.5 kΩ +0.95 %
1 MΩ 1.004 MΩ +0.40 %
10 MΩ 10.62 MΩ +6.2 %

 

Tepelný koeficient
V pracujúcom elektronickom obvode sa spotrebúva elektrická energia, čo vedie k tomu, že takmer všetky komponenty sa zahrievajú vo väčšej alebo menšej miere. To sa nastáva aj pri rezistoroch a je zámerom, aby hodnota rezistoru zostala primerane stabilná. Hodnota rezistoru je však mierne závislá od teploty. Toto sa nazýva "tepelný koeficient". Rezistory na báze uhlíka majú záporný tepelný koeficient. To znamená, že keď sa rezistor zahreje, jeho  hodnota sa zníži. Z balenia sme vybrali rezistor o hodnote 1 kΩ a zahrievali sme ho veľmi pomaly z 20 °C na 70 °C. Teplota rezistora sa merala presným termočlánkovým teplomerom.

V nasledujúcom grafe je vyobrazené správanie sa hodnoty rezistoru. To ukazuje, že dodané rezistory majú záporný tepelný koeficient, aleich  hodnota pri zahriatí na 70 °C je v rámci tolerancie rezistoru. Rezistor 1 kΩ s toleranciou ± 5% môže mať hodnotu medzi 0,95 kΩ a 1,05 kΩ. Vybraný rezistor mal pri 20 °C hodnotu 0,986 kΩ, hodnotu, ktorá sa pri 70 °C znížila na 0,961 kΩ. Stručne povedané, aj v tomto ohľade sú dodávané rezistory výborné a stabilné.

Úmera rezistencie k teplote.

Názor na túto sadu rezistorov?

Vrelo odporúčam, za dobrú cenu - veľa muziky, nakoľko za desať eur získate dostatok rezistorov, aby ste mohli začať pracovať. Aj keď je tu jedna drobnosť. Vývody sú o poznanie tenšie oproti iným / drahším rezistorom, ale myslím si, že to až taký nedostatok nie je.

Túto sadu 0.5W uhlíkových rezistorov si môžte objednať na tomto odkaze - klikni

Táto stránka obsahuje affliate odkazy pre nákup vybraných produktov. Pokiaľ nás chcete podporiť malou sumou pri písaní našich recenzií budeme radi. Ďakujeme vám



Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button