Prevodník HEX na ASCII a ASCII na HEX

Prevodník HEX na ASCII a ASCII na HEX
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  302 zobrazení
3
 0
Kalkulačky
   

Ako už názov napovedá, konvertor Hex do ASCII sa používa na prevod čísel v hexadecimálnom tvare na znak ASCII alebo na prevod znakov ASCII na čísla v hexadecimálnom tvare. Ak chcete použiť túto kalkulačku Hex na ASCII, zadajte hexadecimálnu hodnotu do poľa Hex a stlačte tlačidlo Konvertovať. Podobne môžete konvertovať ASCII na Hex.

Čo sú to hexadecimálne (hexadecimálne) čísla?

Šestnástkové číslo je číslo vyjadrené v šestnástkovej pozičnej číselnej sústave so základom 16, ktorá používa šestnásť symbolov: čísla od 0 do 9 a písmená A, B, C, D, E, F. Kde A, B, C, D, E a F sú jednobitové reprezentácie desiatkovej hodnoty 10 až 15. V hexadecimálnej sústave sa používa štvorbitové binárne kódovanie. To znamená, že každá číslica v šestnástkovej sústave je rovnaká ako štyri číslice v dvojkovej sústave. Oktalová používa trojbitovú binárnu sústavu.

Čo je to text ASCII?

ASCII (American Standard Code for Information Interchange) je jeden z najrozšírenejších štandardov kódovania znakov. ASCII je kódovanie textu, ktoré bolo odvodené z telegrafných kódov. V súčasnosti sa široko používa v elektronickej komunikácii na prenos textu.

Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button