Výrobca tlačiarní DYMO zavádza neférové praktiky voči svojim zákazníkom

Výrobca tlačiarní DYMO zavádza neférové praktiky voči svojim zákazníkom
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  1220 zobrazení
4
 4
Zaujímavosti

Máte radi všetko dobre a prehľadne zorganizované? Máte aj vy vašu garáž plnú prehľadne označených organizérov na všakovaké súčiastky, alebo špajzu plnú úhľadne označených zaváraninových pohárov? Posielate veľa vecí poštou a tlačíte na ne adresné štítky? Ak áno, pravdepodobne vlastníte aj vy tlačiareň takýchto štítkov a máte asi aj overeného výrobcu štítkov na ktorého určite nedáte dopustiť. No, ak ste vlastníkom tlačiarne štítkov Dymo, mali by ste zbystriť svoju pozornosť, nakoľko tu existuje nový podvod zo strany výrobcu tejto tlačiarne, ktorý vás môže presvedčiť, aby ste zmenili značku tlačiarne – dôvod je jednoduchý a dozviete sa ho nižšie.

Pre istý druh podnikových manažérov spoločnosti DYMO je podnikanie s tlačiarňami zdrojom nekonečného pokušenia. Koniec koncov, tlačiarňami prechádza množstvo "spotrebného materiálu", čo znamená, že výrobcovia tlačiarní vám predajú nielen tlačiareň, ale majú tiež šancu predávať vám aj atrament, a to navždy.

V tejto obchodnej praktike osobne nevidím nič zlé. Teoreticky.

V praxi sú však výrobcovia tlačiarní chamtivý - a to doslova. Dôvod je veľmi jednoduchý - jednoducho nie sú spokojní s tým, že sú iba jednou z mnohých spoločností v nekonečnom rade ponúkajúcich atrament na konkurenčnom trhu. Skôr chcú byť vaším jediným dodávateľom atramentu, než by boli iba alternatívou a chcú vám za to samozrejme účtovať čo možno najviac – aj 10 000 € za  3,785l (1 galón)! Nikto by predsa dobrovoľne nezaplatil 10 000 € za atrament, ktorého výroba stojí približne 150 € za necelé 4 litre, a tak sa spoločnosti vyrábajúce tlačiarne rozhodli otvoriť pomyselné nekonečne vrece špinavých trikov, aby vás prinútili kúpiť si ich produkt a trebárs aj za 10 000 € za necelé 4 litre a aby ste si ho kupovali od nich navždy.

Teraz majú všetky tlačiarne dva spotrebné materiály, atrament / toner a papier, a všetko terajšie úsilie výrobcov sa doposiaľ zameriavalo "iba" na atrament / toner. Je to preto, že atrament / toner sa dodáva v kazetách a ich výrobcovia môžu do svojich kaziet integrovať lacné kontrolné čipy. Ich účel je veľmi jednoduchý a pritom efektívny -  tlačiareň si jednoducho skontroluje prítomnosť takéhoto čipu pomocou kódu nakonfigurovaného výrobcom. Tento kód má v sebe "tajné kľúče", ktoré vlastní samozrejme iba ich výrobca. Iní výrobcovia samozrejme nemajú tieto kľúče, takže nedokážu vyrobiť kazetu, ktorú tlačiareň rozpozná a prijme, čiže tu si výrobca dokáže efektívne vydobiť "právo" používania výhradne svojich výrobkov. Medzi iný dokážu tieto kontrolné čipy počítať napríklad počet výtlačkov a vám sa tak môže stať, že aj keď je ešte atrament v kazete, tak už nič nevytlačíte, nakoľko kazeta mala vopred určený počet výtlačkov bez ohľadu na to, či sa v nej ešte nejaký atrament / toner nachádza, alebo nie.

Táto stratégia je veľmi lukratívna a u každého s výrobcov aj používaná, ale má aj svoje určité limity : rozpadne sa v momente ako domček z kariet vo chvíli, keď sa vyskytne problém s dodávateľským reťazcom, čo znamená, že výrobcovia tlačiarní už nemôžu nakúpiť potrebné množstvo čipov - nakoľko tu máme čipovú krízu! Ďalším faktorom je určitá dostupnosť takýchto resetovacích čipov na rôznych obline trhoviskách aj pre bežných smrteľníkov.

Určite sa spolu zhodneme na tom, že pandémia bola pre mnohé spoločnosti veľmi ťažká, ale pre dodávateľský priemysel a firmy, ktoré dodávajú spotrebný materiál pre tlačiarne, nastal čas ohromného boomu. Sektor výrobcov papierových samolepiacich štítkov pre tlačiarne štítkov počas lockdownov len tak prekvital, pretože stovky miliónov ľudí zrazu prešli z osobného nakupovania na nákup vecí online. Zrazu veci, ktoré boli dodávané v škatuliach s čiarovými kódmi vytlačenými na stolnej tlačiarni štítkov zaplavili enormne všetky doručovacie služby.

Tlačiarne etikiet sú vo svojej podstate termálne tlačiarne, čo znamená, že pre tlač požadovaného obrazca, či grafiky nepoužívajú atrament. Obraz na etikete sa vytvára za pôsobenia vysokej teploty miniatúrnych výhremných elemetov v tlačovej hlave, ktoré ohrievajú špeciálny termoreaktívny papier, ktorý po zahriatí sčernie v mieste ohrevu.

Trh s tlačovými etikiketami pre tento spôsob tlače bol doposiaľ ušetrený tých druhov podvodov, ktoré sužujú svet atramentových tlačiarní...až doteraz...

Dymo je meno veľmi známeho výrobcu tlačiarní štítkov a príslušenstva pre ne. Spoločnosť bola založená v roku 1958 s prelomovým gadgetom, ktorý nedokázal nič iné iba vytlačiť veľké písmená v rade za sebou na embosovanú lepiacu pásku, a teraz je divíziou Newell Brands, obrej, mnohohlavej korporátnej hydry, ktorej ďalšie spoločnosti zahŕňajú také značky ako sú Rubbermaid, Mr. Coffee, Oster, Crock-Pot, Yankee Candle, Coleman, Elmer’s, Liquid Paper, Parker, Paper Mate, Sharpie, Waterman, X-Acto a mnoho, mnoho ďalších.

Napriek tomu, že Dymo je súčasťou tohto obrieho podnikového impéria, doteraz nebol schopný v plnej miere využiť všetky triky, nakoľko vyrábali iba tlačiarne. Je to preto, že jediným spotrebným materiálom, ktorý majitelia Dymo potrebujú, sú štítky a štítky sú štandardizovaným produktom, pričom ich vyrába a predáva veľa a veľa predajcov na použitie s mnohými rôznymi značkami tlačiarní štítkov.

Niektorí ľudia môžu byť ochotní zaplatiť cenu navyše s odôvodnením "lebo značka" za originálne kotúče štítkov Dymo, ale ak nie, existuje na trhu pomerne veľa ďalších a dostupných možností. Dobrou alternatívou v tomto prípade sú nielen lacnejšie štítky, ale aj štítky určené na iné použitie s rôznymi druhmi lepidiel a povrchovej úpravy. Ale verte, že od teraz budete určite sklamaní. Najnovšia generácia stolných tlačiarní štítkov Dymo používa vo svojej konštrukcii čipy RFID na overenie "originality" štítkov, ktoré zákazníci spoločnosti Dymo vkladajú do svojich tlačiarní. To umožňuje priamo tlačiarni Dymo rozlišovať medzi oficiálnymi štítkami Dymo a spotrebným materiálom tretích strán. Týmto spôsobom môžu výrobcovia prinútiť svojich zákazníkov k tomu, aby sa správali spôsobom, ktorý slúži jedine záujmom vlastníkov spoločností Dymo – aj keď je to ku škode ich zákazníkov.

Neexistuje na to žiadny (dobrý) dôvod. Načo? Dymo na predajných stránkach svojho produktu vyzdvihuje prednosti "čipovania" svojich štítkov a ako prednosti uvádza - automatické snímanie typov štítkov a automatické počítanie zostávajúcich štítkov – a chváli sa aj tým, že "termálna tlačiareň nahrádza potrebu kupovať drahý atrament alebo toner.“. Pritom všetky pokročilé funkcie, ktoré Dymo ponúka vo svojich tlačiarňach zo svojimi RFID-uzamknutými štítkami, je možné dosiahnuť rovnako aj bez tohto uzamknutia.

Nehovoria však už o tom, že táto tlačiareň vás priamo núti kupovať si výhradne štítky Dymo, ktoré sú podstatne o dosť drahšie ako štítky mnohých ich konkurentov - s čím sa smozrejme nepochvália, pretože štítky Dymo sa predávajú približne za dvoj, alebo až troj násobne vyššie ceny podľa typu štítka za kotúč ako alternatívne štítky. Dôvod, prečo o tom nehovoria, je vám preto teraz zrejme jasný.

Teda ak si chce majiteľ tlačiarne čtítkov Dymo kúpiť štítky Dymo, kúpi si ich aj tak. Jediným dôvodom na pridanie tejto antifunkcie zo strany výrobcu je prinútiť majiteľov tlačiarní Dymo, ktorí si nechcú kupovať originálne štítky Dymo, aby si ich aj tak kúpili - dobrovoľne a na silu.

Majitelia tlačiarní Dymo tak roky predpokladali, že môžu a aj naďalej budú na svojich tlačiarňach použiť akékoľvek štítky. Zatiaľ čo niektorí malí predajcovia tretích strán pridali aspoň varovanie o tejto skutočnosti, tak najväčší internetový predajcovia sa ani slovom neunúvali o tom čo i len zmieniť – veď načo aj, že? Na skutočnosť potreby výhradného používania štítkov neupozorňuje žiaden tuzemský predajca. Z online reakcií je jasné, že aj vo svete sú zákazníci Dymo naštvaní a súhlasím s nimi. Niektorí sa zhromažďujú v technických diskusiách o tom, ako by sa toto opatrenie dalo obísť, ale zatiaľ sú tieto snahy bez úspechu.

Na tento krok spoločnosti DYMO existuje jeden veľmi dobrý dôvod : americký zákon o autorských právach poskytujúci spoločnosti Dymo mocný nástroj na zastrašovanie ich komerčných rivalov, ktorí nám bežným zákazníkom pomáhajú uniknúť z tohoto otroctva. Sekcia 1201 zákona o autorských právach súvisiacich s informačnými technológiami (odkaz na zákon je platný v USA, nakoľko spoločnosť DYMO má sídlo v USA a riadi sa tak príslušnou legislatívou v USA) vystavuje týchto konkurentov pokute až do výšky 500 000 USD a päťročnému väzeniu za obchodovanie s nástrojmi, ktoré nedovolene obchádzajú "kontrolu prístupu“ k dielu chránenému autorskými právami, a samozrejme to zahrnuje aj firmvér tlačiarne Dymo. Aj keď nie je jasné, či by súd rozhodol v tomto prípade jednoznačne v prospech spoločnosti Dymo, tak verím tomu, že len veľmi málo komerčných subjektov je ochotných podstúpiť riziko, keď sú stávky také vysoké. To je dôvod, prečo bola už medzičasom podaná žaloba za zrušenie paragrafu 1201. Verte, že je aj dosť možné, že pokiaľ prejde tomuto výrobcovi táto praktika s týmto typom, tak to postupne zavedie aj na celé portfólio svojich výrobkov.

Zákony a súdy sú však pomalé a zlé nápady sa môžu šíriť po celom odvetví ako vírus. Dymo je zatiaľ jediný výrobca, ktorý aplikuje DRM na spotrebný materiál - papier. Jeho rivali, ako sú napríklad značky Zebra alebo MFLabel, pritom stále vyrábajú tlačiarne, ktoré vám umožnia rozhodnúť sa, koho štítky si chcete kúpiť a používať.

Tlačiarne spomentých výrobcov nie sú lacné – no nie sú ani také drahé, aby to predstavovalo enormné zvýšenie prevádzkových nákladov. Počas celkovej životnosti jednej z týchto tlačiarní môžete očakávať, že na štítky miniete oveľa viac ako na vašu tlačiareň.

To znamená, že pre bežného majiteľa Dymo 550 alebo Dymo 5XL nie je iná alternatíva ako buď kupovať predražený spotrebný materiál, alebo, že sa jednoducho poohliadne po konkurenčne modele v ktorom bude môcť používať štítky za ktoré neutratí aj trenky. Aj keď je táto typová rada nie až tak cenovo drahá (DYMO 550 - 160€), tak dodatočné náklady v podobe spotrebného materiálu, z dlhodobého hľadiska určite pocítite.

Dymo sa vo svojich krokoch pokúša o niečo nevídané. Zavádzať DRM na papier je prinajmenšom urážlivé voči svojim zákazníkom, a verte, žeich vo svete nie je málo. Dá sa predpokladať, že DYMO pri schvaľovaní tohoto rozhodnutia vo svojich myšlienkových pochodoch určite stavil na to, že ľudia, ktorí sa nechajú nalákať na nákup jedného z jeho najnovších modelov, iba pokrčia plecami (nakoľko ich na to pokiaľ sa neopýtajú nik neupozorní na podmienku nákupu originálneho spotrebného materiálu) a prijmú to ako fakt. Ale nemusíme to robiť. Dymo má v tomto segmente veľkú a zároveň aj kvalitnú konkurenciu a týmto ťahom si spravilo medzi zákazníkmi akurát zlú reklamu. Toto je jeden z tých vzácnych momentov, kedy ak sa rozhodujete nad nákupom, tak vedze, že máte vždy právo slobodného výberu a len vy určujete, či dáte, alebo nedáte danému výrobcovi zarobiť, alebo nie.

Zdroj : EFF, EEVblog, Appleinsider, Wikipedia, Internet

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 200.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Tomáš Hujčák pred 2 rokmi

Tomuto celkom nerozumiem, videl som video Dave Jonesa a tiež tomu nie úplne rozumiem. Áno je to nemilé ale je to rozhodnutie majiteľa a výrobcu. Nespravili to, že by niečo takéto aktivovali na starších strojoch, ani nič podobné. Na nových strojoch je to dosť jasne komunikované že budú fungovať len s originálnymi náplňami. Každý kto má aspoň trocha snahy pri kúpe novej tlačiarne, a má s týmto problém, tak si ju jednoducho nekúpi. Tiež si novú štítkovačku Dymo nekúpim, ale nevidím dôvod prečo by blokovanie iných ako originálnych náplní, malo byť odsudzované ako niečo strašné. Trh si to s Dymo vybaví.

Elektrolab pred 2 rokmi

Zdravím vás Tomáš a ďakujem za reakciu. Aj mne pripadalo video Dave Jonesa na prvé tak trocha zmätočné. Ale pointa tohoto celého "problému" spočíva v tom, že toto je potrebné "brať ako pokus" zo strany výrobcu na donútenie zákazníka aby si spotrebný tovar kupoval výhradne uňho, čím sa stáva takéto konanie voči konkurencii monopolné - a to nie je dobré, nakoľko každý právo ponúkať alternatívne náhrady a zákazník si má sám zvoliť, či chce originál, alebo kompaktibilnú náhradu. Osobne si myslím, že za tak obyčajná vec ako štítky, by nemali podliehať takémuto diktátu voči zákazníkovi, nakoľko zákazník má mať právo slobodnej voľby. No a v poslednej vete s vami plne súhlasím - je na trhu (zákazníkoch), či takéto "novoty" zo strany výrobcu budú, alebo nebudú akceptovať, ale skôr si myslím, že sa poohliadnu po konkurenčnej značke.

Tomáš Hujčák pred 2 rokmi

To áno, avšak ako už aj u zmienených tlačiarní, tam je takéto konanie bežné a trh sa s tým vysporiadal tak že máme záplavu rôznych náhrad, či už kvalitných alebo nekvalitných. Pokiaľ toto nastavia ako bežnú prax, a pokiaľ budú stále predávať dostatok týchto modelov tak sa určite vyroja množstvá "náhrad". Ako väčšina, určite budú z Číny, a tam sa veľmi na priemyselné vlastníctvo nehrajú. Minimálne na to zahraničné. Skôr bude na pováženie aké predaje očakávajú v USA a to bude skôr rozhodujúce či tento "pokus" prejde alebo nie. Horšie by bolo ak by na podobný trend prešli výrobcovia veľkých tlačiarní a začali takto modifikovať a vyžadovať len originálne A4/LETTER.

Elektrolab pred 2 rokmi

Presne, zatiaľ DRM zaviedol iba jediný výrobca - DYMO, a pevne verím, že sa ostatní výrobcovia budú iba z diaľky pozerať, či sa tento krok vyplatí, alebo nie, ale pevne verím, že skôr nie, pretože by si potom mohol každý výrobca so zákazníkom robiť čo chce, no a to nie je dobré, nakoľko zákazník má vždy právo voľby. Pri starých tlačiarňach to neplatí, ale pri nových to možné je. Veľa aj čínskych firiem robí kvalitné náhrady, no za vyššiu cenu, ale tá nie je až taká aby si ju človek nemohol dovoliť. "A4/LETTER" tento príklad dúfam, že sa nestane realitou, nakoľko lacnejšie budú potom už len hlinené tabuľky :D Napadol ma ešte jeden príklad - napríklad "bežná" automobilka, ktorá denne vytlačí kilometre takýchto štítkov, no neviem, neviem, čo by na to povedali... Mimochodom poväčšine sa používajú aj tak tlačiarene od výrobcu Zebra, ktoré umožňujú tlač z kompaktibilnej fólie a na kompaktibilné štítky.

Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button