Výrobcovia elektroniky a ochrana obvodov - načo sa ňou obťažovať??

Výrobcovia elektroniky a ochrana obvodov - načo sa ňou obťažovať??
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  286 zobrazení
2
 0
Rádioamatérov almanach

Priznajme si, že akákoľvek dodatočná ochrana obvodov v spotrebnej elektronike môže byť koncovému zákazníkovi len veľmi ťažko predajná a výrobcovi je viac menej iba na ťarchu. Prečo je tomu tak? Tu je niekoľko dôvodov, ktoré hovoria sami za seba, nakoľko ponúkajú dobrý obraz toho, ako rozmýšľajú výrobcovia elektroniky:

  1. Dodatočná ochrana obvodov v spotrebnej elektronike jednoducho nie je zaujímavá a nepridáva výrobku absolútne žiadny "wow faktor", ktorý pomôže výrobok predať.
  2. V skutočnosti vôbec nepridáva výrobku žiadnu funkcionalitu naviac, iba ho akurát v konečnom dôsledku predražuje.
  3. Akýkoľvek vplyv ochrany obvodov na funkciu zariadenia je pravdepodobne negatívny, pretože pridanie dodatočnej kapacity, odporu alebo potenciálnej nelinearity do I/O portu je zriedkakedy užitočné pri podpore vysokých rýchlostí prenosu dát.
  4. Pridáva vyššie náklady na výrobu a znamená vyššiu zložitosť konštrukcie.
  5. Je iba veľmi otázne, či, ako, alebo kedy sa takýto "luxus" vyplatí a či ho zákazník bude ochotný aj zaplatiť.

Ochrana obvodov  - aj keď iba základná, poskytuje vždy určitú mieru spoľahlivosti, nakoľko poskytuje konečnému výrobku schopnosť vydržať a pravdepodobne aj prežiť potenciálne škodlivé elektrické prepätia alebo kontakt s neočakávane vysokým napätím bez toho, aby používateľa vystavila úrazu elektrickým prúdom alebo aby sa stalo zariadenie akokoľvek nebezpečným.

Ochrana pred pomerne nejasnými hrozbami počas celej doby života zariadenia je však vždy veľkou výzvou, nakoľko sa nikdy nedá predvídať akým podmienkam bude zariadenie počas doby svojej životnosti vystavené. Ochrana obvodov sa stala štandardom v mnohých typoch zariadení a elektrické zariadenia sú dnes oveľa spoľahlivejšie a aj bezpečnejšie ako kedykoľvek predtým, takže keď vám šéf povie, že nechce platiť za ochranu obvodov, je to trochu ako povedať, že bezpečnostné pásy už nie sú potrebné, pretože v obci sa jazdí 50tkou a to nie je ani rýchlosť! Chcel by som zdôrazniť, že ochrana obvodov výrazne zvýšila bezpečnosť a spoľahlivosť všetkých druhov elektrických zariadení a práve jej prítomnosť je dôvodom zvýšenej bezpečnosti a spoľahlivosti. Ale to sa ťažko dokazuje nakoľko lepšia ochrana obvodov sa môže len ťažko odôvodniť pri obmedzenom rozpočte na vývoj.

Aká je teda motivácia pri navrhovaní ochranných obvodov do vašich výrobkov? Podľa môjho názoru existujú tri druhy spoločností zaoberajúcich sa vývojom a výrobou elektroniky:

  1. Elita: To sú spoločnosti, ktoré chcú byť jednoducho najlepšie na trhu. Sú to domáce, ale aj zahraničné prémiové značky s dlhou tradíciou na trhu. Tieto spoločnosti a ich zákazníci oceňujú najmä zvýšenú spoľahlivosť a dlhšiu životnosť svojich zariadení, ak sú vybavené robustnou ochranou obvodov. V istom zmysle tak chránia predovšetkým svoju značku - a tým aj svoju povesť. Ich zákazníci sa rozhodujú pre nákup ich výrobkov čiastočne vďaka tejto dobrej povesti, čo im umožňuje stanoviť si pomerne vyššiu cenu svojich výrobkov, a tým si zachovať ziskové marže. Samozrejmosťou takejto spoločnosti je aj kvalitná záručný a aj pozáručný servis, čo samozrejme zákazníci oceňujú a preto sa pri ďalšom nákupe vrátia práve k tejto značke.

  2. Bystrí: Ide o spoločnosti, ktoré dokážu odôvodniť vyššie náklady na svoje zariadenia vybavené ochranou obvodov. Ide najmä o zariadenia, ktoré sa prenajímajú alebo požičiavajú, pretože tie musia mať dostatočnú spoľahlivosť, aby zostali funkčné v rukách niekoho, kto ich nevlastní. Aj zariadenia predávané s dlhými záručnými lehotami (ako napríklad niekzoré zváracie stroje) musia zostať v prevádzke, inak môže byť na opravu alebo výmenu odkázaná predávajúca spoločnosť, a nie kupujúci. Tieto spoločnosti si vedia vypočítať návratnosť svojej investície na základnú a rozšírenú ochranu obvodov. Ak sa im podarí dostatočne predĺžiť MTBF (stredný čas pred poruchou) tak, aby sa znížila pravdepodobnosť poruchy "X" vo všetkých predaných zariadeniach, potom ušetria "Y" eur na nákladoch na opravu či výmenu zariadenia, ktoré môžu použiť na financovanie ochrany obvodov. Vedľajšou výhodou je, že tieto spoločnosti majú u zákazníkov vo všeobecnosti aj lepšiu povesť - bez toho, aby to ovplyvnilo ich hospodársky výsledok. Rovanko aj pri týchto spoločnostiach je dobrá užívateľská skúsenosť a spokojnosť s používaním a dodatočným servisom.

  3. Flákači: Priznajme si - tu už ide o pomerne veľkú skupinu výrobcov. Používajú len dostatočnú, postačujúcu, alebo iba základnú ochranu obvodov tak, aby splnili štátom a normami prikázané regulačné požiadavky. V podstate používajú komponenty akú takú ochranu komponentov len preto, že bez nej by nemohli byť na trhu. Budú preto vždy hľadať čo najlacnejšiu schému ochrany, ktorá im umožní len tak tak sa prešmyknúť regulačnými testami. Na predĺženie životnosti svojich výrobkov nemienia minúť ani cent navyše, pretože súťažia výlučne cenou a nepodarený výrobok je problém niekoho iného, nie ich a prípadné reklamácie svojich zariadení riešia iba výmenou kus za kus. Teda viac menej produkujú IBA elektro odpad... A ako je to zo zákazníckou skúsenosťou? Tak na túto otázku si dokáže sám odpovedať asi mnoho z vás - zákazníkov takýchto spoločností, ktorí ste riešili reklamáciu zariadenia s nekonečnými prieťahmi a výhovorkami...

Tak čo, do ktorej skupiny patrí práve tá vaša spoločnosť? Môžem vás ubezpečiť, že dobrého konštruktéra bude oveľa viac baviť pracovať v skupine Elita a verte, že aj zákazník jej bude viac dôverovať, než aby sa mal naťahovať s výrobcom produkujúcim miesto kvalitného zariadenia elektro odpad. Ak máte akúkoľvek skúsenosť s akoukoľvek spoločnosťou podeľte sa o ňu v komentároch.

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button