Recenzia teplovzdušnej rework stanice KSGER STM32

Recenzia teplovzdušnej rework stanice KSGER STM32
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  505 zobrazení
5
 0
Vybavenie dielne

Po minulej recenzii, kde sme sa pozreli na spájkovaciu stanicu KSGER T12 STM32 2.1S  bude dnešná recenzia zameraná na relatívne podobný výrobok tohoto istého výrobcu a to konkrétne Rework station KSGER STM32. Jedná sa o teplovzdušnú spájkovaciu / odspájkovaciu stanicu v unifikovanej krabičke, takže spolu s T12 získate veľmi dobrého pomocníka s jednotným vzhľadom na relatívne malom kúsku pracovného stola.

Kde kúpiť?

Stanicu som objednával na predajných stránkach Aliexpress s dodaním z českého skladu - čo znamená žiadne poplatky navyše (DPH / CLO) a rýchla doba doručenia - 4 až 10 pracovných dní. Jej "základná" cena vrátane všetkého príslušenstva je 69.83€ + 3.60€ poštovné. Cena sa avšak dá znížiť asi o - 2.66€ s využitím kupónu od predajcu. Rovnako aj na stránkach Bangood je táto stanica v ponuke. Tu je jej cena 58.95€ + 1.04€ poštovné. Rovnako aj tu je možnosť doručenia z českého skladu od 2 do 4 dní, avšak bez príslušenstva, čiže si musíte dokúpiť dýzy a odkladací stojan na rúčku, čo sa mi nezdá férové od predajcu, nakoľko v odkladacom stojane sa nachádza magnet, ktorý priamo ovláda funkciu stanice. Tu je aj mierne odlišná verzia, pri ktorej je prívodný kábel na pevno, má iný - väčší zdroj a aj predný panel je iný. Pri stanici z Aliexpressu je kábel opatrený konektorom, čo je podľa mňa lepšie a aj estetickejšie riešenie.

Rework stanica KSGER STM32 - klikni (Banggood)

Obsah balenia

Stanica sa dodáva vrátane všetkého potrebného príslušenstva (Aliexpress). Budem popisovať práve preto verziu, pri ktorej je toto príslušenstvo. Stanica bola objednaná 25.6.2021 a dorazila 30.6.2021, čiže doba doručenia bola 5 dní. Bola zabalená pomerne dobre, no nie v kartóne, ale v igelite, ale aj tak nie je čo vytknúť. Obsahom balenia je samotná stanica, sieťový EU kábel, teplovzdušná rúčka opatrená konektorom GX16-8, 4 dýzy o priemere 4 mm, 5 mm, 8 mm a 10 mm a odkladací stojan pre rúčku - nič viac a nič menej, čiže žiaden návod na použitie, či niečo podobné. Zaujímavosťou pri dýzach je to, že sa nezaisťujú žiadnou skrutkou, ale iba pootočením a následným zaistením v bajonetovom závite. Na počudovanie toto jednoduché upevnenie funguje veľmi dobre. Samozrejme nezabudnite pred výmenou dýzy stanicu nechať ochladnúť. Osobne by som uvítal, ak by mal výrobca v ponuke aj štvorcové dýzy, ktoré sú použiteľné napríklad pre BGA púzdrach. Ďalšou zaujímavosťou je odkladací stojan pre teplovzdušnú rúčku. Ten má zo strany dvojicu upevňovacích otvorov, ale na skrinke sa nenachádzajuú žiadne otvory, kam by pasovali, takže sa jedná pravdepodobne o uchytenie mimo stanicu. Za zmienku stojí, že v tele plastového stojanu sa nachádza prilepený malý magnet. Ten reaguje s jazýčkovým relé, ktoré je v teplovzdušnej rúčke.

Obsah balenia

Dodané dýzy o priemeroch 4 mm, 5 mm, 8 mm a 10 mm. Dýzy pre BGA som zatiaľ v ponuke nenašiel.

Technické parametre

Aj pri tomto modele platí to isté, čo pri spájkovacej stanici T12. Veľa technických údajov nie je, ale aspoň čo to.

  • Napájanie : 110 VAC až 240 VAC
  • Napájanie : 24V / 5A
  • Výkon stanice : 700W
  • Rozsah regulácie teploty : 100 ºC až 550 ºC
  • Rozsah regulácie prietoku vzduchu : 20% až 100%
  • Prietok vzduchu : 120 L/min (udávaný v %)
  • Rozmery : 130 x 88 x 38mm
  • Záložná batéria : 3V (CR2032)
  • Váha : cca 550g

Konštrukca spájkovacej stanice

Vonkajšia konštrukcia

Teplovzdušná stanica je opäť v kompaktnej hliníkovej skrinke tak, ako je tomu u spájkovacej stanice, čím je ich dizajn unifikovaný a umožňuje ich postaviť na seba. Aj tu je na skrinku použitý kvalitný kliníkový eloxovaný profil čiernej farby, ktorej rozmery sú 130 x 88 x 38 mm. Na prednej strane sa nachádza 8 pinový skrutkovací konektor typu GX16-8M pre pripojenie teplovzdušnej rúčky k stanici, výrez pre OLED displej a rotačný enkóder s možnosťou kliknutia pre potvrdenie voľby, no a to je asi tak všetko.

Predná strana teplovzdušnej stanice

Zadná strana teplovzdušnej stanice. Oproti spájkovacej stanici T12 tu nájdete aj tlačítko, ktorým si prepínate typ zobrazených údajov na displeji.

Zadná strana je opäť skoro totožná zo spájkovacou stanicou T12, ale pribudlo tu tlačidlo pre prepnutie predvoleného zobrazenia na displeji. Predné strany oboch prístrojov sú totožné a rozlíšteľné sú iba nápisom pod OLED displejom. Na zadnej strane je opäť kombinovaný sieťový konektor v ktorom je integrovaná hlavná poistka F6A a podsvietený sieťový spínač. Tentokrát je súčasťou dodávky aj sieťová šnúra s EU koncovkou.

Vnútorná konštrukcia

Vzhľadom k odlišnosti oproti spájkovacej stanici T12, je použitý iný typ zdroja, nakoľko sa jedná o technologicky odlišné zariadenie. Aj tu je konštrukcia uspôsobená do dvoch systémových celkov. Prvým je zdroj teplovzdušnej stanice 24V, ktorý je v spínanom prevedení - teda opäť s vysokou účinnosťou. Tu je ovšem sieťový prívod privedený na troj pinový konektor, čiže nie je súčasťou zdrojovej dosky, ktorá je o poznanie menšia oproti zdroju spájkovacej stanice. Pri lepšom pohľade na zdrojovú dosku zistíte, že sú tam v podstate dosky dve. Prvá (menšia) na nej sa nachádza DC/DC menič a druhá, na ktorej sú silové prvky a spínanie (triak, optotriak a zopár podružných komponentov). Zo zdroja v jeho prednej časti je vyvedených niekoľko konektorov, ktoré slúžia pre napájanie predného panelu s logikou, napájanie špirály v rúčke a napájanie ventilátora. Ventilátor v rúčke je napájaný bezpečným napätím 24V. Ako som si hneď po otvorení všimol, tak výrobca KSGER opätovne nijako neprepojil PE vývod sieťového napájania s kostrou skrinky - čiže opäť námet na úpravu. Rovnako ani tu sa nikde pod doskou zdroja nenachádza žiadna izolačná fólia, ktorú tak isto aj tu pravdepodobne doplním. Ďalším "prehreškom" je nedokonalosť spájkovania v jednom bode (výstup + na step-down meniči), ale to som avšak ihneď opravil. Oproti spájkovacej stanici T12 sa v tejto verzii zmenil typ záložnej batérie a aj jej uchytenie.

Vnútorná konštrukcia spájkovacej stanice.

Riadiaca logika

PCB riadiacej logiky je viac menej totožná až na niekoľko drobností s logikou pre spájkovaciu stanicu T12. Predný panel je aj tu  riešený v podobe mikrokontroléra STM32 a obvodov pre ovládanie a reguláciu teploty a prietoku vzduchu v teplovzdušnej rúčke. Ďalej tu nájdeme pamäť typu EEPROM AT24C08N-10SC-2.7 Microchip Technology / Atmel EEPROM 8K, operačný zosilňovač OPA336NA a poľom riadený TPC8107 P Channel MOS. Aj tu výrobca použil rovnaký OLED displej o veľkosti 1.3" s rozlíšením 128 x 64 bodov, ako je tomu u spájkovacej stanice. Musím povedať, že výrobca "recykloval" veľa komponentov práve zo spájkovacej stanice T12. V ľavej časti sa nachádza 8 pinový skrutkovací konektor pre pripojenie teplovzdušnej rúčky. Časť kontaktov ide na dosku logiky a časť na dosku zdroja. V pravej časti je umiestnený enkóder, ktorý je zároveň klikací pre potvrdenie zvolenej voľby.

Detail riadiacej dosky.

Teplovzdušná rúčka a jej konštrukcia

Teplovzdušná rúčka pozostába z dvoch plastových dielov navzájom spojených dvoma skrutkami a vpredu krytom zo závitom, ktorý sa odskrutkuje. Jej dĺžka je 235 mm a pôsobí masívnym dojmom. Vnútry sa nachádza malý plošný spoj, na ktorom sú vyvedené prepojenia na všetky potrebné vstupy / výstupy. Ďalej je tu ventilátor s nasadenou gumenou smerovou manžetou, ktorého otáčky a tým aj prietok vzduch cez špirálu môžte riadiť cez menu teplovzdušnej stanice. V prednej časti je výhrevná špirála, ktorá je vložená do kovového tubusu, ktorý zároveň slúži na upevnenie dýzy pomocov bajonetového zaistenia. Prívodný kábel má dĺžku 80 cm, čo si myslím postačuje. Je opatrený silikónovou izoláciou, čo mu zaisťuje výbornú ohybnosť a aj izoláciu voči náhodnému dotyku horúcej časti a je o poznanie hrubší, ale nezavadzia v práci. Rúčka sa aktivuje veľmi jednoduchým spôsobom. V odkladacom stojane je prilepený malý magnet, ktorý ovláda malé jazýčkové relé, to pri zopnutí (vybratí rúčky zo stojanu) odošle signál procesoru a ten začne ohrievať špirálu a pridá aj na prietoku vzduchu. Jednoduché a pritom funkčné riešenie. Za zmienku stojí úsporný režim - ten sa aktivuje položením rúčky do stojanu, tu zaúraduje magnet, ktorý pritiahne kontakt v jazýčkovom relé. Motor ventilátora následne dochladzuje špirálu a po určitom čase ju vypne / uspí.

Rozobratá teplovzdušná rúčka.

Detail ovládacieho jazýčkového spínača.

Používanie a ovládanie teplovzdušnej stanice

Pokiaľ už vlastníte spájkovaciu stanicu T12 od tohoto výrobcu, tak používanie teplovzdušnej stanice bude pre vás hračkou. Stanica sa zapína spínačom na zadnej strane. Po jej zapnutí sa na krátky okamih objaví na displeji logo výrobcu a následne systémová obrazovaka so základnými údajmi a ventilátor v rúčke sa na krátko aktivuje . Ako prvé si nastavte dátum, čas a rok, potom poprípade aj teplotu ohrevu a prietok vzduchu. V menu je oproti spájkovacej stanici menej nastavení, ale jeho štruktúra je prehľadná. Úvodné obrazovky sú v podstate dve a prepínať medzi nimi je možné červeným tlačítkom na zadnej strane.

Prvá obrazovka

Druhá obrazovka

  • 2013/4/27 -  Zobrazenie dátumu.
  • Sat  - Zobrazenie dňa v týždni
  • 01:58:16 - Zobrazenie nastaveného času (to isté čo údaj 00:20)
  • SET:350 ºC - Predvolená teplota
  • 351 ºC - aktuálna teplota
  • POOF:16ºC - aktuálna teplota špirály
  • FLOW:100% - Prietok vzduchu
  • 26 ºC - vnútorná teplota teplovzdušnej stanice, meraná senzorom na PCB ovládacej logiky (pravý dolný roh)

Aj tu je veľmi dobre vyladený software.

Poznatky s používania

Zo stanicou sa pracuje veľmi dobre, čo oceňujem je váha rúčky a to, že ako je tomu u kompresorových riešení nie je prítomný skoro žiaden hluk, nakoľko doteraz som používal kompresorovú teplovzdušnú stanicu a tá hučala dosť. Stanica má dobre prepracované možnosti pre úsporný mód - teda čas, pokiaľ je rúčka odložená v stojane. Stanica je predvolene nastavená na 350ºC. Po vybratí rúčky zo stojanu - aktivácii, sa nahreje za pár sekúnd na predvolenú prevádzkovú teplotu a pri dosiahnutí tejto teploty pípne. Po jej opätovnom uložení do stojanu ventilátor fúka ďalej, ale teplota špirály s zníži na predvolenú teplotu cca 100ºC a potom sa ventilátor vypne.Špirála následne dochladne sama, ale aj táto teplota sa dá nastaviť s ohľadom na výdrž špirály.

Rovnako dobrá je aj orientácia v menu a pomerne rozsiahle možnosti nastavení, ktoré bývajú zvykom u podstatne drahších riešení. Nastavenie stanice reaguje veľmi rýchlo na nastavenia prietoku vzduchu a aj teploty, takže sa nestane, že "pôjdete s kanónom na vrabce". Rúčka napriek svojmu dojmu z veľkosti a váhy, je prekvapivo ľahká a sadne aj do väčšej ruky. Rýchlosť nábehu prevádzkovej teploty a plynulá reguláciu objemu vzduchu sú výborné, takže ju jednoznačne odporúčam.

Doporučenia a možné "úpravy"

Nie je ich veľa, ale niečo sa ako je tomu zvykom nájde. V prvom rade - uzemním skrinku s PE vodičom, za druhé, vystrihnem a uložím izolačnú fóliu pod dosku plošných spojov. Ďalej (ak bude miesto) si vyrobím ESD port tak, aby som dokázal prepojiť spájkovačku T12, teplovzdušnú stanicu a ESD náramok, popípade ESD podložku. Ďalej ma nenapadá nič.

Kúpou pomocou nákupného zoznamu podporíte autora v písaní ďalších zaujímavých recenzií a článkov.

Informácia : Pokiaľ sa vám článok páčil, informácie v ňom boli pre vás užitočné a máte záujem o viac takýchto článkov, podporte drobnou sumou jeho autora. Ďakujeme
Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok?

Máte aj vy zaujímavú konštrukciu, alebo článok a chceli by ste sa o to podeliť s viac ako 250.000 čitateľmi? Tak neváhajte a dajte nám vedieť, radi ju uverejníme a to vrátane obrazových a video príloh. Rovnako uvítame aj autorov teoretických článkov, či autorov zaujímavých videí z oblasti elektroniky / elektrotechniky.

Kontaktujte nás!


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button