Výpočet Linkwitzovej transformácie

Výpočet Linkwitzovej transformácie
Elektrolab Pridal  Elektrolab
  174 zobrazení
2
 0
Kalkulačky
   

Linkwitzova transformácia bola prvýkrát navrhnutá a popísaná Siegfriedom Linkwitzom (23.11. 1935 –  11. 9. 2018) v roku 1975. Siegfried Linkwitz bol renomovaný audio inžinier a konzultant, ktorý sa zaoberal návrhom reproduktorov a zvukových systémov. Spolu s Richardom H. Rileyom, taktiež audio inžinierom, navrhli metódu, ako zlepšiť prehrávanie nízkych frekvencií v reproduktoroch a nazvali ju Linkwitz-Rileyovou transformáciou. Táto metóda sa v súčasnosti využíva vo veľa zvukových aplikáciách a je považovaná za jednu z najefektívnejších metód pre zlepšenie prehrávania nízkych frekvencií v reproduktoroch. Táto metóda bola podrobne popísaná v článku "The Linkwitz Transform Circuit" v ročníku 1981 časopisu Audio Amateur. Linkwitzova transformácia bola jednou z jeho významných prác, ktorá sa používa v oblasti návrhu reproduktorov a zosilňovačov pre reproduktory s nízkym zosilnením v basovom registri.

Linkwitzova transformácia sa stala veľmi populárnou medzi konštruktérmi reproduktorov a audio inžiniermi, ktorí ju používajú na zlepšenie výkonu basových reproduktorov. Tento postup bol vyvinutý pre zvýšenie zosilnenia v basovom registri pomocou parametrického nastavenia zosilňovača, ktorý poskytuje vynikajúcu kvalitu zvuku a lepšie basové výkony. Táto metóda sa v súčasnosti používa v mnohých audio aplikáciách, vrátane domácich audio systémov, systémoch kina, štúdiového zariadenia a v systémoch živého ozvučenia na vystúpeniach.

Okrem Linkwitzovej transformácie je Siegfried Linkwitz autorom mnohých iných audio inovácií a vývoja reproduktorov. Medzi jeho ďalšie príspevky patrí napríklad systém "Linkwitz-Riley crossover", ktorý sa používa na rozdelenie audio signálu medzi vysokofrekvenčné a nízkofrekvenčné reproduktory. Linkwitz je tiež známy svojimi príspevkami k oblasti akustického dizajnu miestností vo vzťahu k dizajnu ľudského sluchu.

Linkwitzova transformácia je vo svojej podstate matematický algoritmus, ktorý upravuje frekvenčnú charakteristiku reproduktora tak, aby bola schopná reprodukovať nízke frekvencie s väčšou presnosťou a výkonom. Reproduktor v uzavretej ozvučnici má svoje matematické vyjadrenie, ktoré určuje jeho nízkofrekvenčnú odpoveď. V nejakom bode sa odpoveď reproduktora začína znižovať a klesá o 12 dB na oktávu. (Vždy, keď sa frekvencia zníži o plovicu, výstupná úroveň klesne o 12 dB.) Tvar tejto krivky môže byť charakterizovaný dvoma parametrami: ladenou frekvenciou F a faktorom kvality Q.

Určeni hodnoty F a Q vášho reproduktora

Ak ste si reproduktory postavili sami, možno už tieto parametre poznáte z fázy návrhu boxu. V opačnom prípade ich budete musieť určiť pomocou merania v blízkom poli reproduktora - to znamená s mikrofónom umiestneným v blízkosti kužeľa alebo približne 5 cm a za použitia vhodného p. Nižšie uvedené krivky znázorňujú súbor kriviek s F 80 Hz a Q 0,5, 0,7, 1,0 a 1,4 (zelená, červená, fialová, čierna)

Rôzne hodnoty pre Q pri frekvencii 80 Hz

Po vykonaní merania budete musieť odhadnúť hodnoty F a Q porovnaním nameranej odozvy s vyššie uvedenými krivkami. Vytvorte si pre svoje odhady F a Q tabuľku a porovnajte krivku zobrazenú modrou farbou so svojím meraním. V prípade potreby upravte F a Q v tabuľke, kým sa krivka zobrazená modrou farbou nebude dostatočne približovať.

Nie je veľmi dôležité, aby ste mali F a Q presne správne hneď na prvýkrát. Po použití transformáciemôžete upraviť a skúsiť to znova, ak výsledok nie je taký, aký chcete.

Výpočet Linkwitzovej transformácie zahŕňa použitie vzorca pre výpočet nového Q-faktoru a rezonančnej frekvencie pre reproduktor.

Vzorec pre výpočet nového Q-faktoru je:

Ql = Qo / (√((fo / Fp) - 1))

kde: Ql = nový Q-faktor Qo = pôvodný Q-faktor reproduktora fo = frekvencia, na ktorej sa aplikuje Linkwitzova transformácia Fp = frekvencia na ktorú je repro s pôvodným Q-faktorom nalinkovaný

Vzorec pre výpočet novej rezonančnej frekvencie je:

fL = √((fo2 * Fp) / (Fp2 - fo2))

kde: fL = nová rezonančná frekvencia fo = frekvencia, na ktorej sa aplikuje Linkwitzova transformácia Fp = frekvencia na ktorú je repro s pôvodným Q-faktorom nalinkovaný Po výpočte nového Q-faktoru a rezonančnej frekvencie môžete použiť tieto hodnoty na návrh nového dolnopriepustného filtrovacieho obvodu pre subwoofer alebo na iný spôsob úpravy frekvenčnej charakteristiky reproduktora.

Výsledkom Linkwitzovej transformácie sú hodnoty rezistorov a kapacít, ktoré sa použijú na výpočet parametrických hodnôt zosilňovača, ktorý poskytne lepšiu reprodukciu nízkych frekvencií.

Referencie :

  1. Siegfried Linkwitz - Active Crossover Networks for Noncoincident Drivers, JAES, Vol. 24, No. 1, January/February 1976
  2. True Audio - The original of the Linkwitz Transform spreadsheet program
Informácia : Našli ste chybu, respektíve kalkulačka nepracuje správne? Dajte nám vedieť a chybu opravíme. Ďakujeme


Páčil sa Vám článok? Pridajte k nemu hodnotenie, alebo podporte jeho autora.
 

       

Komentáre k článku

Zatiaľ nebol pridaný žiadny komentár k článku. Pridáte prvý? Berte prosím na vedomie, že za obsah komentára je zodpovedný užívateľ, nie prevádzkovateľ týchto stránok.
Pre komentovanie sa musíte prihlásiť.

Vaša reklama na tomto mieste

Vyhľadajte niečo na našom blogu

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo

PCBWay Promo

ourpcb Promo


Webwiki Button